Swenn-Larsson tvåa efter hundradelsdrama

Uppdaterad
Publicerad

Anna Swenn-Larssons fina säsongsinledning följdes i dag upp med en andraplats i parallellslalomen i St. Moritz, vilket var en tangering av hennes bästa placering i en världscuptävling.

I finalen föll hon med två hundradelar mot slovakiskan Petra Vlhova – som tog sin tionde världscupseger.

– Jag är supernöjd även om det kändes som att jag hade henne länge i finalen, säger Swenn-Larsson till SVT Sport.

Petra Vlhova har stått i final vid de senaste två tillfällena i parallellslalom – båda gångerna mot Mikaela Shiffrin.

I amerikanskans frånvaro tog sig Anna Swenn-Larsson till finalen efter en starkt genomförd tävling. Hon hade ”bara” den elfte bästa tiden i kvalet men lyckades hitta rätt när utslagningarna började.

I finalen mot Vlhova skiljde endast två hundradelar mellan dem två. Andraplatsen betyder att Swenn-Larsson tangerar sin bästa placering i världscupen.

– Det är små marginaler i parallellslalom och allt kan hända. Jag hade inga missar och det var den snabbaste tiden jag hade under hela dagen. Hon var helt enkelt snabbarre.

Blir VM-gren i Cortina 2021

Svenskan, som vann VM-silver i slalom i fjol, har inlett säsongen strålande och har en tredje- och en fjärdeplats i slalom. Nu har hon även en andraplats i parallellslalom, som är ny VM-gren till Cortina 2021.

– Jag värderar det här högt och jaga är jättenöjd. Parallell är en egen cup nu och jag hoppas det kommer bli ännu fler tävlingar i framtiden, det är en kul tävlingsform.

Efter VM-silvret i Åre och den fina säsongsinledningen väljer Swenn-Larsson att framhålla den långa vägen som framgångsreceptet.

– Det är ingenting som hänt under hösten. Jag har jobbat hårt under många år och nu börjar resultatet komma. Sen blir man mer van och börjar känna igen ställena. Sen är det många som ligger bakom min framgång, utan dom hade jag aldrig varit här.

De övriga två svenskorna körde bort sig tidigt i tävlingen. Sara Hector förlorade i den första utslagsomgången och Estelle Alphand slogs ut i åttondelen.

För Anna Swenn-Larsson väntar nu en träningsperiod i alperna innan tävlingarna går vidare vid årsskitet. Julen kommer att firas i Mellaneruopa men med svenskt inslag.

– Kanske blir så att vi drar till IKEA och köper köttbullar, säger en glad Swenn-Larsson.

REPORTAGE: Swenn-Larsson: ”Svårt att ta över efter Frida” (4 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.