Mentala coachen: ”Tagit sig över en mental spärr”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla har fått en lysande start på säsongen och leder världscupen efter två tävlingshelger.
– Att hon slår Marit Björgen och andra toppåkare betyder att hon tagit sig över en mental spärr, säger Charlotte Kallas mentala coach Thomas Nilsson.

Kalla har kallat samarbetet med psykologen Thomas Nilsson helt avgörande för att hon skulle lyckas ta sig tillbaka från sjukdomen ifjol, då 30-åringen drabbades av hjärtflimmer.

– Vi jobbade mycket med att komma tillbaka, att inte vara rädd och inte tveka.

Kalla kom tillbaka, starkare än någonsin och har öppnat säsongen med två överlägsna segrar.

– Fantastiskt att hon får resultat för allt arbete hon lagt ner. Att hon slår Marit Björgen och andra toppåkare betyder att hon tagit sig över en mental spärr. Nu kan hon säga ”jag är en vinnare”, säger Charlotte Kallas mentala coach.

”Pratar varje dag”

Kalla och Thomas Nilsson har ett nära samarbete under tävlingssäsong.

– Vi har tydliga rutiner som vi följer. Under tävlingssäsong pratar vi med varandra några minuter varje morgon, om saker som vi på förhand har sagt att vi ska påminna varandra om. Vi pratar även efter tävling och utvärderar huruvida vi nått de mål vi satt upp.

– Vi tittar på tre faktorer, prestation, känsla och resultat. Det är framförallt prestationen vi jobbar med eftersom det är den man kan påverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer