• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Tiril Eckhoff. Foto: Bildbyrån

Eckhoff har börjat anpassa sin träning efter menscykeln

Uppdaterad
Publicerad

De svenska skidskyttedamerna berättade tidigare i höst att de ska börja kartlägga hur de påverkas av menstruationscykeln. Den norska stjärnan Tiril Eckhoff anpassar redan sin träning efter mensen.

– Jag tänker att man måste använda menscykeln för att få ut det bästa av sig själv, säger hon.

Det är i podcasten ”Kant ut” som Tiril Eckhoff diskuterar mens och träning med landslagskamraten Ingrid Landmark Tandrevold.

– Jag har i år valt att periodisera min träning mer efter min menscykel. Jag har märkt, vilket ju är helt individuellt, att det finns vissa perioder då man är mycket mer pigg än under veckan före menstruation, säger hon.

Eckhoff, som blev tvåa i den totala världscupen förra säsongen, ger ett exempel på hur periodiseringen går till i praktiken.

– När man har ägglossning så har man ganska högt östrogen och progesteron. Då bygger man muskler enklare och då är man ofta väldigt pigg och på gott humör. Då lönar det sig att träna hårt.

Sverige har precis börjat

I början av oktober berättade det svenska skidskyttelandslaget att man i vinter ska ta ett första steg mot att kartlägga de aktivas menstruationscykel.

– Vi har tänkt att vi ska få in det i de aktivas träningsdagbok, om de har menstruation eller inte, så att man kan följa det. Det här måste ske i flera steg och jag tror att vi kanske måste ta ett ansvar att hjälpa forskningen, sa sportchefen Anna Maria Uusitalo.

SVT Sport förklarar: Sant och falskt om mens och idrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.