Foto: TT

Tove premiär-femma i nya sporten

Uppdaterad
Publicerad

Världscupdebut för Tove Alexandersson i nya sporten, skidalpinism. Trots stora problem med utustningen var orienteringsstjärnan bästa svenska i Aussois och kom in drygt en och halv minut efter vinnaren, Axelle Gachet Mollaret.

Efter skidorientering och skyrunning så är det numer skidalpinism som Tove Alexandersson väljer som vintersäsongs-sport. I dag var det det världscupdebut i Aussois i franska alperna. Alexander kom in på en imponerande femteplats och det trots strulande utrustning. Efter endast en och halv minut in i loppet tappade Alexandersson skidan.

– Jag hamnade sist i fältet och fick kämpa för att avancera i fältet. Att jag hamnade långt bak gjorde att jag fick stressa i åkningen, i bland var det ganska smalt och då fick jag göra ryck för att passera åkarna framför, säger Alexandersson till Skogssport.

På banans högst punkt var Tove uppe på en andraplats och trots ytterligare skidtapp i utförsåkningen så var Tove bästa svenska, drygt 20 sekunder före Fanny Borgström.

Alexandersson kom in på 1:21:07 och var en minut och 27 sekunder bakom fransyskan Axelle Gachet Mollaret.

– Det känes bra fysiskt både uppför och utför. Men den här sporten handlar väldigt mycket om utrustningsdelar och det är något som jag mste utveckla. Jag tror och hoppas att det som hände i dag var nybörjarmisstag och att det är saker som jag kommer att lära mig framöver, säger Alexandersson till Skogssport.

ARKIV: Alexandersson satsar på ny vintersport (14 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.