Stina Nilsson och tränaren skyttetränaren Jean-Marc Chabloz. Foto: Bildbyrån

Tränaren om Stina Nilsson: ”Ser ut som en skidskytt nu”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått knappt åtta månader sedan Stina Nilsson, 27, tog farväl av längdskidåkningen.

I helgens Sverigepremiär får skidskyttepubliken se henne tävla för första gången.

– Hon har lärt sig sporten fortare än någon annan, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

I helgen gör Stina Nilsson efterlängtad tävlingspremiär som skidskytt, i Sverigepremiären i Idre.

Det är första duellen mellan nybörjaren Nilsson och regerande OS-mästaren Hanna Öberg. Dessutom ställs Nilsson mot världsklassmotstånd. Då har 27-åringen snart varit aktiv inom sporten i åtta månader.

Så vilka förväntningarna kan man ha på henne? Både hon själv och landslagsledningen försöker tona ner det hela.

– I och med att jag är i sammanhang där alla andra skjuter bättre än jag tycker jag inte att jag är så bra i och med att alla andra är bättre. Men jag är ödmjuk och inser ju att jag har gått framåt. Jag ska inte vara på samma nivå som dem som hållit på i 15 år. Jag får intala mig själv att ha tålamod, säger Nilsson.

Hennes skyttetränare, Jean-Marc Chabloz, stämmer in.

– Hon kan prestera nästan på topp, men det saknas lite i skjuthastighet. Hon kan inte skjuta som Hanna (Öberg), det är ett faktum. Stina skulle kunna skjuta fullt på en tävling och på nästa tävling ha sex bommar. Det är helt okej och det måste hon få göra. Jag förväntar mig att hon ska göra det vi pratat ihop oss om, säger han.

Mental påfrestning

TT: Pratar ni mycket om det mentala, att det kan gå upp och ner?

– Varje dag. Hon är ju en otrolig tävlingsmänniska. Det är också därför hon lärt sig skidskyttesporten fortare än någon annan. Det är okej att skjuta fullt ena dagen och vara på pallen för att nästa dag vara 75:a.

TT: Hur långt efter är hon de andra i nuläget?

– Det är klart att i tid på vallen är hon lite efter, men inte så där att det sticker ut. Om man inte vet tänker man inte att det går långsamt. Jag sade det till min kollega häromdagen – titta på Stina, hon ser ut som en skidskytt nu, det är ganska häftigt.

Chabloz vill inte ge några exakta tider på hur lång tid skjutserierna tar i genomsnitt, men han ser hellre att hon vårdar skotten och lägger några sekunder extra på vallen.

– Hon kan skjuta under 30 sekunder och då försöker jag tagga ner henne lite att hålla nere tempot. Vi försöker knapra tiondelar för varje pass. Hon är kanske lite långsammare i ligg än i stå då det är lite större rörelser när man ska ner. Det går fortare i stå, där har jag sett serier under 30.

KLIPP: Tre snabba med Stina Nilsson och Hanna Öberg (3 oktober 2020)

Fakta: Sverigepremiären i Idre

Lördag 14 november: 10:00-13:00 Sprint.

Söndag 15 november: 10:00-13:00 Kortdistans.

SVT sänder tävlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.