Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska skidskytten Anastasija Merkusjyna. Foto: SVT

Ukrainska skidskytten Anastasija Merkusjyna: ”Kände behov av att ha mitt gevär vid sängen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick en plats i det ukrainska OS-laget i Peking och beskriver hur lycklig hon var. Några dagar efter att OS avslutats förändrades allt när Ryssland anföll Ukraina den 24 februari.

Anastasija Merkusjyna, 27, berättar hur starka alla känslor blev.

– Jag kände ett behov av att alltid ha mitt gevär vid sängen för vem vet om de (ryssarna, reds anm.) kommer, säger skidskytten till SVT Sport.

Anastasija Merkusjyna var med i det ukrainska laget som kom sjua i damstafetten i OS. Individuellt slutade hon 24:a i sprinten och 25:a i jaktstarten.

Men efter OS, när Ryssland anföll Ukraina, flyttades hennes fokus plötsligt.

– Jag tänkte att jag aldrig kommer få ägna mig åt skidskytte igen och jag kände ett behov av att alltid ha mitt gevär vid sängen för vem vet om de (ryssarna, reds anm.) kommer. Nu känns det konstigt att man tänkte så. Jag kommer knappt ihåg de där dagarna, man gick omkring som i en dimma.

”Vi sprang mycket”

Merkusjyna beskriver hur hon inledningsvis fastnade vid telefon och dator i försök att komma i kontakt med vänner, familj och lagkamrater för att få veta om alla var i säkerhet och vilka som behövde hjälp.

Det var hennes pappa Oleg som till slut sa ifrån. 

– Han sa åt mig att jag behövde sluta följa nyhetsflödet hela tiden. “Du måste göra något annat, inte för träningens skull, men du måste ut. Spring, jogga eller ta en promenad!”, berättar hon. 

– Vi gav oss iväg. Det rensade huvudet och så gick dagarna. Träningsmängden ökade och så småningom var vi tillbaka i normalt schema. Vi kunde inte träna specifik skidskytteträning, men vi sprang mycket.

Flera herråkare har varit inkallade

I juli fick både dam- och herrlandslaget klartecken från myndigheterna att lämna landet och påbörja förberedelserna inför kommande säsong. Flera av skidskyttarna i herrlaget, bland annat Dmytro Pidrutjnyj, har varit inkallade att på olika sätt hjälpa till i försvaret av landet.

De kan när som helst kallas tillbaka till Ukraina.

Internationella Skidskytteförbundet, IBU, har tillsammans med åtta skidskyttenationer, bland annat Sverige, sett till att de ukrainska skidskyttarna kan bo och träna tryggt.

– Vi är så tacksamma för all hjälp vi får. Plötsligt känner man sig inte ensam. Vi får hjälp med resor och på flera ställen får vi bo och träna gratis. Det har fått mig att gråta av lycka att känna att vi inte är ensamma.

Merkusjyna är just nu på plats i Idre och kommer att tävla i söndagens lopp, som sänds i Vinterstudion.

REPORTAGE: Se hela mötet med Merkusjyna: ”Gick omkring som i en dimma”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.