Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dmytro Pidruchnyi: ”Konstanta hot om missilattacker och luftanfall Foto: Bildbyrån

Ukrainska skidskytten Dmytro Pidruchnyi: ”Konstanta hot om missilattacker och luftanfall

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter Rysslands invasion av Ukraina kallades Dmytro Pidruchnyi in i militären. Nyss hemkommen från OS i Peking bytte han sitt skidskyttegevär mot ett automatvapen.

SVT Sport har träffat 31-åringen som är osäker på om han någonsin kommer vilja möta ryska idrottare på tävlingsbanan igen.

Dmytro Pidruchnyi nådde som bäst en femteplats i sprinten på skidskytte-VM. Ett framgångsrikt resultat, med tanke på hans uppladdning.

När Ryssland för ett år sedan invaderade Ukraina gick Pidruchnyi in i militären. Han tjänstgjorde i sin hemstad Ternopil, i västra Ukraina.

– Mitt uppdrag var att skydda militärbasen och staden från krigets första dag, säger han till SVT Sport.

– Tiden i militären var väldigt svår. Det var helt olikt ett civilt liv. Jag hade ett helt annat schema, uppgifter och ansvar och det var konstanta hot om missilattacker och luftanfall. Varje dag var olik den andra. Det var väldigt svårt att leva i den rytmen.

Pidruchnyi låg inne i tre månader. Sedan återupptog han sin skidskytteträning och var tillbaka på världscupen när säsongen inleddes i höstas.

 – Jag kan inte ägna mig helhjärtat åt skidskytte nu, det går inte för mig.

”IOK:s uttalande är oacceptabelt”

Dmytro Pidruchnyi är av åsikten att inga ryska eller belarusiska deltagare ska tillåtas tävla innan alla trupper är borta från ukrainsk mark, och landet har ersatts ekonomiskt för förödelsen.

– Jag kan inte föreställa mig att medans ukrainare dör, så ska ryssar och belarusier tävla i den civiliserade världen. IOK:s uttalande är oacceptabelt, säger Pidruchnyi och lyfter fram det stöd även svenska åkare gett Ukraina i frågan.

 – Vi är väldigt glada att Sebastian Samulesson, liksom andra svenska skidskyttar och längdskidåkare offentligt fördömer de ryska aggressionerna och stöttar avstängningen av ryska och belarusiska idrottare. Det är ett extremt viktigt stöd för oss som vi uppskattar.

Hotar med bojkott

Om ryska och belarusiska åkare tillåts tävla innan kriget är slut, hur skulle du känna kring att tävla mot dem då?

– Personligen, men jag tror jag kan tala för hela det ukrainska laget, så kommer vi bojkotta alla tävlingar där ryssar och belarusier deltar. Men, jag är inte säker på om jag någonsin kommer att ha lust att tävla på samma arena som ryssar och belarusier som stödde den militära invasionen av Ukraina och mord på civila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.