Jevgenij Ustjugov misstänks för dopning – då kan Björn Ferry och resten av det svenska landslaget få ett OS-brons. Foto: TT/Bildbyrån

Efter dopningsmisstankarna: Sverige kan få OS-brons – efter tio år

Uppdaterad
Publicerad

Jevgenij Ustjugov friades från dopningsanklagelserna 2018.

Men IBU (Internationella skidskytteförbundet) har startat en ny utredning mot den före detta skidskytten.

– Innan jag åkte till VM 2020 i Antholz fick jag veta att IBU hade startat en utredning baserad på Jevgenij Ustjugovs biologiska pass, säger ryska skidskytteförbundets ordförande Vladimir Drachev till nyhetsbyrån Tass.

I slutet av 2018 var Jevgenij Ustjugov en av fyra ryska åkare att anklagas för dopning. De övriga tre var Svetlana Sleptsova, Aleksander Tjernysjev och Aleksander Petjenkin. De två sistnämnda stängdes av i juni 2019.

Ustjugov – som har tagit flera medaljer i OS och VM – friades.

Men nu uppger ryska nyhetsbyrån Tass att IBU (Internationella skidskytteförbundet) har startat en ny utredning mot Ustjugov. Han utreds för dopningsbrott mellan 2010-2014.

Det bekräftas av ryska skidskytteförbundets ordförande Vladimir Drachev, skriver Tass.

– Innan jag åkte till VM 2020 i Antholz fick jag veta att IBU hade starta en utredning baserat på Jevgenij Ustjugovs biologiska pass. Samma utredning hölls 2017 och 2018, säger Drachev och fortsätter:

– Ustjugov, som då hade pensionerat sig från sporten fyra år tidigare, genomgick alla nödvändiga tester för att bevisa sin oskuld. Då avslutades utredningen och de konstaterade att han aldrig hade använt förbjudna preparat. Vi har bett UBI förklara varför de har startat en utredning igen.

FERRY OM NYHETEN: ”Blivit rånade”

Kan bli av med medaljerna

Om det skulle visa sig att Ustjugov fälls för dopning blir han av med samtliga medaljer från karriären. Det handlar om två OS-guld, ett OS-brons och två VM-silver.

Både vid Ustjugovs OS-brons i stafett i Vancouver 2010 och vid VM-silvret i stafett 2011 slutade Sverige på fjärde plats. Så en fällande dom för Ustjugov skulle betyda två svenska medaljer.

Ustjugov lade ner skidskyttekarriären 2014.

SVT Sport förklarar: Vad är ett biologiskt pass?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.