Ferry: ”Vi har alltid anat att vi har blivit bestulna”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov utreds ånyo för dopningsbrott.

Om han straffas så innebär det två svenska stafettmedaljer – brons i både OS och VM.

– Inom det svenska laget, framför allt herrlaget, har vi alltid anat att vi har blivit bestulna på några medaljer, säger Björn Ferry.

Jevgenij Ustjugov anklagades för dopningsbrott 2018, men efter en utredning friades han. Ryska skidskytteförbundets ordförande Vladimir Drachev har bekräftat att IBU (Internationella skidskytteförbundet) har startat en ny utredning, som gäller åren 2010-2014, mot den före detta ryske skidskytten.

Ustjogov tog flera medaljer under karriären. Om han fälls för dopningsbrott blir han av med samtliga medaljer.

Det skulle innebära att Sveriges herrlag skulle få två stafettmedaljer: OS-brons från Vancouver 2010 och VM-brons från Khanty-Mansiysk.

”Känns som en upprättelse”

Det svenska herrlaget 2010 bestod av Fredrik Lindström, Carl-Johan Bergman, Mattias Nilsson och Björn Ferry. 2011 hade Mattias Nilsson bytts ut mot Magnus Jonsson.

– Man brukar alltid säga att man ska avvakta resultaten för att se hur det blir, man inte ska säga något innan det. Men inom det svenska laget, framför allt herrlaget, har vi alltid anat att vi har blivit bestulna på några medaljer. Så jag tycker det känns som en upprättelse faktiskt, säger Björn Ferry till SVT Sport.

– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt. Man sparar proverna och de som fuskar kan åka dit när som helst när man kommer på bättre metoder.

Ferry har sedan tidigare ett OS-guld, samt VM-guld, VM-silver och VM-brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.