Moa Lundgren och Calle Halfvarsson. Foto: Bildbyrån

Svenska kritiken mot vallateamet: ”Det är klart att vi blir besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Sport har flera åkare varit ledsna och känt ett sviktande förtroende för skidlandslagets vallateam.

Moa Lundgren bekräftar att det har varit jobbigt.

– Det tar på självförtroendet. Man ringer till mamma, man gråter och så börjar man om, säger Lundgren till SVT Sport.

Det svenska vallateamet har fått utstå kritik den här säsongen. Efter flera tävlingar har det varit mycket fokus på skidorna.

Både Maja Dahlqvist och Jonna Sundling var besvikna efter sprinten i Oberstdorf.

– Det kändes helt okej i kroppen. Men tyvärr var materialet även idag inte helt hundra. De ändrade valla till kvarten, och det blev mycket bättre. Trots det var skidorna inte konkurrenskraftiga. Fästet var bra men glidet var inte där. Det syntes också att man inte hänger med, sa Sundling.

”Man ringer till mamma”

Enligt uppgifter till SVT Sport har flera åkare varit ledsna över skidvallan i vinter– det har både varit frustration och tårar.

Vid pressträffen inför tävlingarna i Falun till helgen berättade Moa Lundgren att det har varit jobbigt och att åkarna har diskuterat mycket med varandra.

– Det känns inte så dåligt i kroppen, men så går det betydligt sämre. Det tar på självförtroendet. Man ringer till mamma, man gråter och så börjar man om.

Calle Halfvarsson håller med Moa Lundgren.

– Det är klart att vi blir besvikna, precis som vallarna blir besvikna på sig själva. De vill lyckas också. Det är tråkigt när materialet inte funkar, det går inte att hänga med de bästa i världen om man inte har minst lika bra grejer. Det blir att man sitter i bilen efteråt och man är väldigt less när man lägger ner hela sitt liv och tränar en hel sommar. Man har gjort allt jobb, sen faller det på skidorna, säger Halfvarsson.

Har det varit mycket frustration?

– Det har det absolut varit.

– Vi diskuterar det ganska mycket. Det har tyvärr varit ett återkommande problem, så det är klart att det tas upp. Åkarna blir irriterade. Vi vet om att vallarna vill göra bra ifrån sig så att det går bra för åkarna.

”Då finns det ingen mening med det”

Hur viktigt är det att känna förtroende för vallateamet?

– Det är a och o. Har man inte det förtroendet så kan de andra grejerna också fallera. Då kanske man inte orkar lägga ner den tiden man gör på sommaren för man vet att man inte har materialet på vintern. Då finns det ingen mening med det.

– Blir det för många gånger blir förtroendet sargat. Jag har en förhoppning, och tro, att de vill göra det så bra som möjligt. Det som är gjort är gjort, det går inte att ändra. Vi får hoppas att det blir bättre och det funkar säsongen ut.

Vad har ni för ansvar på er?

– Det är inte så stort ansvar på oss. Vi kan testa skidorna innan start och säga om det var bra eller dåligt. Annars kan man inte göra så mycket. De har provat fram det som de tycker är bäst.

KLIPP: Damerna besvikna efter nytt vallafiasko (26 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.