Vallachefen: ”Svårt att få till det”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskorna var chanslösa i sprinten i Oberstdorf med för dåliga skidor. Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom åkte ut redan i kvarten.
– De hade en dålig i dag, konstaterar Jonna Sundling.

I kvartsfinalen försvann Emma Ribom, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling och redan i kvalet slogs Maja Lundgren ut som hade dåliga skidor.

Det var någonting som även Ribom kände av under kvartsfinalen.

– Jag har fått kämpa och redan i kvalet kände jag att det var trögt att ta sig fram. Jag var trött från i går, men kände att jag återhämtat mig på ett bra sätt. Jag tycker inte att det ska påverka så mycket och jag hängde inte riktigt med, det är tråkigt.

Maja Dahlqvist fick en bra start men föll sedan ned i fältet och slutade femma i sin kvartsfinal.

– Jag tycker inte att jag hade tillräckligt bra grejer, faktiskt. Jag fick in ingenting gratis och mot de andra fick jag slita mer. Sedan har jag inte den formen för att ändå ta mig vidare.

Dåliga skidor

Jonna Sundling tyckte också att skidorna var för dåliga.

– Det kändes helt okej i kroppen. Men tyvärr var materialet även idag inte helt hundra. De ändrade valla till kvarten, och det blev mycket bättre. Trots det var skidorna inte konkurrenskraftiga. Fästet var bra men glidet var inte där. Det syntes också att man inte hänger med.

Vad tänker du om skidorna inte var tillräckligt bra?

– Vallarna gör sitt bästa, vilket vi också gör. De vill att vi ska åka så fort som möjligt. De hade en dålig dag, och så kan det vara.

Svarar på kritiken

Vallachefen Anders Niemi medger att de misslyckades med vallningen.

– Vallamässigt var det här inte den bästa dagen. Det har svängt väldigt mycket under dagen och vi har haft svårt att få till det, säger han till SVT.

– Det var framförallt damerna som tyckte att det gick trögt med en lite för aggressiv fästvalla.  Vi korrigerade till herrarna och de var mer nöjda i kvalet.

Var det svårvallat i dag, eller vad beror det på?

– Det är många faktorer och hänger egentligen med från gårdagen då killarna saknade fäste. Vi sökte lite mer fäste i dag, och då gick det för tungt. Sedan är det snön som är ganska tät. Små misstag blir ganska dyra.

Även förra helgen fick inte vallateamet till materialet.

– Det är inte roligt för någon såklart, säger han.

Nästa år avgörs skid-VM i Oberstdorf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer