Magdalena Forsberg och Johanna Ojala. Foto: Bildbyrån

Forsberg och Ojala ska ro 19 mil för världens barn

Uppdaterad
Publicerad

Nästa fredag sänds Världens Barn-galan. Fram till dess ska SVT-profilerna Magdalena Forsberg och Johanna Ojala ro 19 mil långa Göta Kanal – till förmån för utsatta barn.

Den före detta skidskytten Magdalena Forsberg, numera SVT:s expert, och Johanna Ojala, före detta längdskidåkare som nu också agerar expert åt SVT, kommer att ro Göta Kanal på en livbåt på fem dagar.

De gör det som en manifestation för alla människor på flykt, men framför allt barnen. De ska ta sig från Sjötorp till Söderköping, en sträcka på över 20 mil som tar dem genom 58 slussar och förbi sjöarna Vättern och Roxen.

SVT följer båten under veckan

Forsberg och Ojala var inför kvällens program i SVT1, där alla veckans uppdrag delades ut, ovetandes om vad för slags uppdrag som väntade. Under veckan kommer det sändas direkt från de olika uppdragen både på svt.se och på Facebook. P4 kommer också följa det hela fram till nästa fredags direktsända Världens Barn-gala i SVT.

– Jag sitter gärna i en båt, men jag simmar inte så gärna i vattnet. Men jag kan göra det om det behövs, säger Forsberg som inte gillar vatten.

Johanna Ojala ser tiden på båten som ett bra tillfälle att bygga lite armmuskler.

– De behöver jobbas upp, så det här blir helt perfekt.

Får hjälp av Ravelli och Rissveds

Livbåten väger tre ton och har fyra årpar där åtta stycken ska ro hela tiden. Äventyraren Oskar Kihlborg är coach ombord på båten.

Utöver Forsberg och Ojala kommer aktiva och före detta idrottare som Susanne Gunnarsson, Thomas Ravelli, Anna Lindberg, Jenny Rissveds och Michel Tornéus hjälpa till en dag var.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer