Foto: Privat/Bildbyrån

Världscupen i puckelpist tillbaka i Sverige

Publicerad

Efter sex års frånvaro kommer världscupen i puckelpist tillbaka till Sverige, det erfar SVT Sport. Landslagets framgångar har en stor del i att världseliten nu kommer att samlas på Idre fjäll i mars nästa år för att göra upp om titlarna.
– Det kommer att bli superhäftigt att få möjligheten att tävla i världscupen på hemmaplan för först gången någonsin, säger den svenska puckelstjärnan Walter Wallberg till SVT Sport.

Senast en svensk skidort arrangerade en världscuptävling i puckelpist var 2013 och då var det i Åre. Nu när världscupen kommer tillbaka är det Idre fjäll i norra Dalarna som kommer att hållla i arrangemanget.

– Det är både spännande och en stor utmaning, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre fjäll.

Idre fjäll har arrangerat världscuptävlingar tidigare i speedski och framförallt skicross. Det har gett viktig erfarenhet samtidigt som det har visat Internationella skidförbundet, FIS, att destinationen klarar av att hålla i tävlingar i världscupen.

– Vi har kört skicross i fyra år och det är klart att FIS sett hur bra vi har genomfört evenemangen, säger Tommy Halvarsson.

Landslaget är positiva

Det svenska landslaget har haft en riktigt bra säsong, framförallt herrarna med totalt fem pallplatser och 15 stycken topp 10-placeringar.

– Det är faktiskt den bästa säsongen någonsin och vi har en bred och väldigt bra trupp just nu. Det är klart att det spelar in för att få möjligheten att få världscuptävlingar till Sverige, säger sportchef Anders Olofsson.

Den svenska stjärnan Walter Wallberg stod för fyra pallplatser och han ser verkligen fram emot att få tävla på hemmaplan.

– Jag åkte faktiskt i Åre 2013 men det var som föråkare och jag var tolv år. Att både släkt och vänner kan komma och kolla nu kommer att bli grymt.

Officiellt i slutet av maj

Det internationella skidförbundet var på plats i Idre fjäll för en månad sedan och gillade verkligen backarna, omgivningen och upplägget. Enligt vad SVT Sport erfar så kommer det att handla om världscupavslutningen som äger rum vecka 11, 2020, 13-15 mars. Det officiella beslutet fattas på FIS-mötet i slutet av maj.

SVT äger rättigheterna till världscupen i puckelpist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer