Foto: Bildbyrån

Viktigaste händelserna från lördagen

Uppdaterad
Publicerad

En fullspäckad lördag i Vinterstudion är till ända. SVT Sport har samlat dagens alla höjdpunkter.

Stina Nilsson fyra – pressade norsk topptrio

Stina Nilsson stod för en stark insats i franska La Clusaz när damernas 10 km i fristil avgjordes. Svenskan hängde med den norska topptrion hela vägen, men orkade inte utmana på det korta upploppet och slutade fyra. SVT:s expert Anders Blomquist var imponerad av Nilssons bedrift: ”Det är hennes bästa fristilslopp i karriären”.

Vinterstudion

Fourcade dominans fortsätter

Så sent som i fredags hotade det franska skidskyttefenomenet, Martin Fourcade, med att bojkotta världscupen. Under lördagen gjorde han som vanligt sitt i spåret. Det vill säga att i överlägsen stil ta hem segern . Denna gången bjöd han till och med på en knyten näve och segergest redan efter sista skyttet.

Dopningsutpekade Legkov trea i masstarten

Herrarnas masstart i fristil över 15 km i La Clusaz blev precis som damernas lopp en norsk uppgörelse där Finn Hågen Krogh spurtade ned Martin Johnrud Sundby. Johan Olsson – som var tillbaka efter sjukdom – slutade elva. Men eftersnacket kom i stället att handla om att ryssen Alexander Legkov, som igår pekades ut som inblandad i den ryska dopningsskandalen, blev trea. Efteråt gav Sundby sitt stöd till Legkov och hans ryska lagkamrater. ”De förtjänar inte det här”.

SVT–expertens Ryssland–kritik

I vinterstudion pratade en upprörd Anders Blomquist om de senaste dagarnas avslöjande där 1000 ryssar är inblandade i en dopningshärva . ”Brottet från ryska statsapparaten som ger sig på idrotten och våldtar den fullständigt är så osannolikt. Man blir galen bara man tänker på det”, säger Anders Blomquist.

Svag insats av svenska skicrossåkarna

Efter flera framgångsrika helger blev det inget blågult i finalerna i österrikiska Montafon. Banans upplägg var uppenbarligen inte i svenskarnas smak. Anna Holmlund blev femma och Sandra Näslund slutade som sexa efter bra åkning i den lilla finalen.

På herrsidan var Viktor Andersson ensam svensk att ta sig vidare till kvartsfinal sedan Viktor Öhling–Norberg och Micke Forslund inte tog sig vidare från åttondelsfinalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet