Foto: Bildbyrån

Vinter-OS 2022 till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Kina och Peking som får arrangera vinter-OS 2022.
Det står klart efter att rösterna redovisats i Kuala Lumpur. Peking är där med första stad som får arrangera ett sommar-OS och ett vinter-OS.
”Det var det väntade beskedet,” säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Det stod mellan Kina och Kazakstan som arrangörsland för OS 2022, och efter att ledamöterna lagt sina röster var det Peking, Kina som drog det längsta strået.

– Det var det väntade beskedet, Peking har varit stora favoriter hela tiden, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till SVT.

Peking planeras vara huvudorten, där alla arenor utom skridskoarenan finns. Anledning är att Peking arrangerade sommar-OS 2008. I skidorten Zhangjiakou, cirka 20 mil norr om Peking, väntas grenarna på snö att genomföras. Tack vare en höghastighetsjärnväg som planers att byggas 2017 blir restiden mellan städerna drygt 40 minuter.

Men det finns fortfarande brister och stora utmaningar som väntar Peking.

– Det är bristen på tradition på vinteridrott, avstånd, snabbtåg, helt nya skidområden måste upprättas, de har stora tekniska utmaningar som väntar. Men det är nog ingen som tvekar på att de kommer att lösa det på bästa sätt, säger Lindeberg.

Positivt för Stockholm

Till en början var det sex städer som ville stå som arrangörer för vinter-OS, men de har successivt fallit bort. Stockholm var en av dem men drog tillbaka sin ansökan våren 2014. Men beskedet om att Peking får OS 2022, öppnar upp för att Sverige skulle kunna få arrangera ett vinter-OS i framtiden menar Lindeberg.

– Jag tror att det blir ett väldigt bra spel rent tekniskt, klart det kommer bli en debatt när strålkastarna riktas på förhållanden där. Men jag tror att det kan vara bra vinteridrottens utveckling, säger Lindeberg.

– Jag tror att det banar väg för ett Stockholmskoncept därför att Kinas koncept är väldigt utspritt och IOK vill egentligen ha ett mer koncentrerat och samlat OS, där har Stockhom ett fullständigt unikt erbjudande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.