Tre stjärnor som lägger av: Martin Fourcade, André Myhrer och Matts Olsson. Foto: Bildbyrån

Vintersportstjärnorna som avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Flera vintersporter fick ett abrupt slut på säsongen på grund av coronavirusets utbredning.

Här listas några av stjärnorna som valt att ta farväl 2020.

Listan nedan är inspirerad av NRK:s genomgång som du kan läsa här.

Skidskytte

• Martin Fourcade, 31 år, Frankrike

Här kan meritlistan göras hur lång som helst, men vad sägs om till exempel fem OS-guld och 13 VM-guld? Legendar.

• Kaisa Mäkäräinen, 37 år, Finland

Beslutade sig för att lägga av aningen tidigare med anledning av coronaviruset. En av Finlands största skidskyttar med bland annat sex VM-medaljer, varav ett guld, och 85 individuella pallplatser i världscupen, varav hela 27 segrar. Den senaste kom i Oberhof i mitten av januari. Har vunnit den totala världscupen tre gånger.

• Michal Šlesingr, 37 år, Tjeckien

En veteran med 18 säsonger i världscupen. Totalt har det blivit tolv individuella pallplatser varav en seger, en masstart i Holmenkollen 2008. Har tre VM-medaljer i bagaget varav ett guld i mixstafett från Kontiolax 2015. Har deltagit i fyra OS.

Michal Šlesingr. Foto: Bildbyrån

• Nadine Horchler, 33 år, Tyskland

Inte ett av de tyngsta tyska namnen, men har närmare tio säsonger i världscupen och 2016/2017 var en höjdpunkt med bland annat en världscupseger.

Nadine Horchler. Foto: Bildbyrån

• Dominik Landertinger, 32 år, Österrike

Landertinger avslutade karriären med ett VM-brons i Antholz i år. Sedan tidigare har han ytterligare fyra VM-medaljer samt fyra OS-medaljer. Tyngsta meriten är VM-guldet på masstarten från 2009.

Dominik Landertinger avslutar karriären. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alpint

• André Myhrer, 37 år, Sverige

Lämnar efter sig ett tomrum som blir svårt att fylla. Hälsingesonen är den största manliga alpinåkaren Sverige haft sedan Ingemar Stenmark. Den stora höjdpunkten är förstås OS-guldet från den dramatiska tävlingen i Sydkorea 2018. Har också åtta världscupsegrar.

• Matts Olsson, 31 år, Sverige

Har kört 114 världscuptävlingar, vunnit en och tagit ytterligare tre pallplatser. Gjorde två OS (som bäst tia) och sex VM (som bäst femma). Har också ett brons i lagtävlingen i VM.

”När jag summerar är jag nog mest stolt över att jag kunnat bidra med att hålla liv i svensk storslalom på högsta nivå under min karriär. Sedan givetvis de två åren jag tillhörde topp sju är något jag också kan känna stolthet över”, säger han.

• Nina Haver-Löseth, 31 år, Norge

En av Norges största profiler på den alpina sidan. Debuterade i världscupen redan som 16-åring 2006. Totalt har det blivit en OS-medalj i lag 2018 och två världscupsegrar. Har dragits med en del skadebekymmer.

Norges Nina Haver-Löseth jublar efter segern i World Cup i Hammarbybacken den 30 januari 2018. Foto: Bildbyrån

• Peter Fill, 37 år, Italien

Vann den totala världscupen i störtlopp två år på raken 2016 och 2017. Tog sin första pallplats redan 2006 och totalt har han fått kliva upp på pallen 21 gånger.

Peter Fill. Foto: Bildbyrån

• Fritz Dopfer, 32 år, Tyskland

Var som allra bäst mellan 2012 och 2016 när han tog åtta pallplatser i världscupen, dock ingen seger. Under VM 2015 tog han sin enda individuella VM-medalj, ett silver i slalom.

Fritz Dopfer. Foto: Bildbyrån

• Tina Weirather, 30 år, Liechenstein

Tina Weirather lägger skidorna på hyllan. Den 30-åriga alpinåkarens främsta merit är ett OS-brons i Pyeongchang 2018.

Tina Weirather med super-G-trofén. Foto: Bildbyrån

• Nadia Fanchini, 33, och Elena Fanchini, 34, båda Italien

Systrarna Fanchini vann två världscuptävlingar vardera och båda har tagit VM-medaljer. Sammanlagt tog de tre VM-medaljer i störtlopp, Nadia silver 2013 och brons 2009 och Elena Fanchini silver 2005.

Italienska systrarna Elena och Nadia Fanchini har beslutat sig för att lägga skidorna på hyllan. Arkivbild. Foto: TT

• Anna Veith, 30 år, Österrike

Österrikiska stjärnan Anna Veith vann OS-guld i super-G och slalomsilver i Sotji 2014 och silver i super-G i Pyeongchang 2018. Veith säger till ORF att det finns flera anledningar till att hon slutar, men erkänner att hennes kropp tagit mycket stryk.

Österrikiska stjärnan och olympiamästaren Anna Veith, 30 år, lägger skidorna på hyllan. Foto: TT

• Viktoria Rebensburg, 31 år, Tyskland

Rebensburg, med bland annat 19 VC-segrar, ett OS-guld och två VM-silver i storslalom, avslutar karriären. Den senaste säsongen kom hon nia i den totala världscupen men efter en allvarlig skada i våras tog hon beslutet att lägga av.

Längdskidor

• Teodor Peterson, 31 år, Sverige

Svensk landslagsman i över ett decennium och sprintspecialist med bland annat två OS-silver (sprint och sprintstafett) från Sotji 2014. Har också två världscupsegrar i sprint från 2012 och 2013. Fick sitt genombrott när han vann sprintcupen säsongen 2011/2012 efter topp tio-placeringar i tolv av tretton lopp. Har haft det tyngre de senaste säsongerna.

Teodor Peterson. Foto: Bildbyrån

• Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 33 år, Norge

Norska stjärnan har vunnit ett OS-guld i stafett och tio VM-medaljer (guld i sprint 2007 och dessutom två stafettguld 2015 och 2017). I världscupen har det blivit 43 pallplatser.

Astrid Jacobsen. Foto: Bildbyrån

• Sondre Turvoll Fossli, 26 år, Norge

Sprinspecialisten Sondre Turvoll Fossli lägger av på grund av det hjärtstopp han drabbades av i fjol. Läkare har avrått norrmannen från att fortsätta. Fossli har fyra pallplatser i världscupen varav en seger. Han har även ett guld från U23-VM och tre JVM-medaljer.

Sondre Turvoll Fossli. Foto: Bildbyrån

• Katja Visnar, 36 år, Slovenien

Slovenska sprintåkaren Katja Visnar avslutar karriären. VM-silvret i sprintstafett tillsammans med Annamaria Lampic 2019 (bakom Maja Dahlqvist och Stina Nilsson) är Visnars främsta merit.

Katja Visnar tillsammans med Ola Vigen Hattestad och sonen Ludvig. Foto: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.