Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson behöver ladda om efter VM-succén. Foto: Bildbyrån

VM-drottningen Ebba Andersson om knäckta konkurrenter: ”Får ser hur många som är sugna”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson kom hem till Sverige med fyra VM-medaljer, varav två i guld. Efter ett krävande mästerskap med slitna åkare väntar nu uthållighetsprovet över 50 km i klassiska Holmenkollen på söndag.

– Får se hur många som är sugna på femmilen. Jag och Frida kommer att ta oss an uppgiften, säger Andersson från Arlanda där uppvaktning, tårta och blommor väntade

Frida Karlsson kom också hem med fyra medaljer men har ännu inte tagit något VM-guld individuellt

– Jag är inte så sugen men får ladda om. Holmenkollen är en rolig plats att tävla på, säger Karlsson som knäckte självaste Therese Johaug i ett legendariskt lopp med en enorm upphämtning för tre år sedan.

Nu är det Ebba Andersson som sitter på den kvinnliga distanstronen. Efter uppvisningen i skiathlonen och tremilen i VM jämfördes hon med Therese Johaug av pappan och tränaren P-O Anderssson. SVT Sports Jacob Hård känner sig inte säker på att Johaug skulle rått på Andersson i Planica.

– Det var i alla fall Ebba-klass. Jag kan aldrig bli Johaug. Jag får fortsatt vara mig själv, säger Andersson till SVT Sport.

Andersson strålade med sina medaljer

– Just nu känns det fantastiskt att tänka tillbaka på de veckor vi har bakom oss, vilket resulterat i fyra medaljer varav två guld. Inte i klass med OS-medaljerna i vikt, men de väger tungt i insats. Jag får träna emot gamnacken när man tittar ner i mobilen hela tiden, säger Andersson och väger medaljerna med händerna.

Ebba Andersson har tillsammans med Jonna Sundling tagit flest VM-medaljer av svenska skidtjejer.

– Är det så? Då har vi något att sikta emot. Även om jag är nöjd med två guld och mycket vill ha mer. Ska bara fortsätta. Jag vill uppnå den känslan igen, glida över mållinjen med känslan av att ingen var bättre än mig, säger Andersson.

Nu väntar två mil till mot lördagens tremil, en femmil i skidmekkat Holmenkollen med dess fanatiska publik.

– Det blir spännande att ta sig an en femmil i världscupen, har bara gjort det i långsloppscupen tidigare. Det blir en utmaning. Det är otroligt spektakulärt att tävla i Holmenkollen med en galen publik, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.