Foto: Vake

VM-silver i Vake

Uppdaterad
Publicerad

Team Sweden – Richard Wernersson och Simon Jaktlund – vann under torsdagskvällen VM-silver i Vake 2017, tävlingen som kallas världens tuffaste kitetävling.

Tävlingen startade kl 10 i tisdagsförmiddag. De 36 lagen ska innan fredag försöka avverka knappt 300 km via olika checkpoints i tuff fjällmiljö på Varangerhalvön i Nordnorge. 

– Jag gick typ sönder på slutet, säger Simon Jaktlund till SVT Sport och fortsätter:

– Vi gjorde allt för att komma ikapp det tyska laget som var före oss. Vinden dog så vi fick börja skida. Vi höll väldigt hög fart och tog in på dem. Vi visste att de hade tyngre utrustning än vad vi hade och dessutom spårade de delvis åt oss också, men vi hann inte ikapp dem. Och när vi insåg att de vunnit, då var det på gränsen att jag ens tog mig i mål.

Mådde inte bra

Laget låg sjua efter första dagen, men under den andra tävlingsdagen avancerade de upp till andraplatsen.

– Vi lyckades rätt med kite-valet under onsdagen.  Sedan har vi ibland förmågan att sniffa upp vind, så vi passerade flera riktigt bra lag. Kvällskiteingen efter det var tuff. Becksvart och snö. Man har sin nattlampan och kör bara efter GPS:en. Och det var ingen rolig natt i tältet. Jag mådde inte bra när jag vaknade imorse, berättar Jaktlund.

Richard Wernersson, som är läkare, fick ta hand om det vinnande lagets fötter när han kom i mål.

– Vi har tävling i skavsår också, säger han med ett garv. Det här är så häftigt, men tufft, tufft, tufft.

”Känns grymt”

Simon Jaktlund försvarade sitt silver från VM 2015, då han tävlade med Ulrik Larsson Götzmann efter det att Wernersson fick lämna skadeåterbud.

– Det här känns grymt och jag är så glad att Richard äntligen får en VM-medalj eftersom han var skadad när VM kördes senast, avslutar Simon.

Vake, som tävling heter, har VM-status vartannat år. Team Sweden har varit på pallen fyra år i följd med en seger, två andraplatser och en tredjeplats.

Windytv Alpboys från Tyskland vann tävlingen och försvarade segern från ifjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.