Mikaela Shiffrin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stjärnorna om det speciella med VM

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har pratat med några av längdskidåkningens, skidskyttets och alpina sportens största stjärnor. I den första delen berättar de om vad det är som gör VM så speciellt.
– Det är så stort och läskigt, säger Jessica Diggins.

De tävlar nästan varje helg under en säsong men ändå finns det oftast ett tävlingsstopp som är lite mer speciellt. Under VM ska både kropp och knopp vara i toppform.

– I världscupen får man alltid en ny chans. Jag tänker att du lägger mindre press på dig själv i världscupen. Så jag tror att det är det mentala som gör VM annorlunda, säger längdskidåkaren Jessica Diggins.

– Tävlingarna i VM är precis som i världscupen men när du vet att det är om världsmästartiteln då tror inte jag att någon kan säga att de inte tänker på det, säger skidskytten Kaisa Mäkäräinen.

”Bara ännu en tävling”

Alpina stjärnan Mikaela Shiffrin berättar om känslan av att det är nu eller aldrig som gäller.

– Ibland kan VM eller OS få idrottare att känna att all framgång som de haft i sin karriär inte räknas om de inte vinner just den medaljen.

Men för vissa är inte pressen så stor.

– De senaste åren har VM och världscupen känts likadant. Det kan hända att det är därför som jag har gjort det så bra också, för att det inte är så farligt. Det är bara ännu en tävling, säger skidskytte Johannes Thingnes Bö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer