Wierer: ”Vi är rädda – vet inte var viruset finns”

Uppdaterad
Publicerad

Flera skidskyttelandslag har insjuknat i covid-19 inför världscuppremiären.

Italiens storstjärna Dorothea Wierer berättar om rädslan för smittan.

– Vi är lite rädda. Man vet inte var viruset finns, säger hon till SVT Sport.

Inför helgens världscuppremiär i Kontiolahti härjar viruset bland lagen. Ryssland har flera fall och även stornationen Frankrike, Rumänien, Moldavien och Lettland har isolerats, bekräftar Internationella skidskytteförbundet IBU.

Italien reste med elva skidskyttar och ledare till Finland och samtliga testade negativt på hemmaplan. Men oron finns där ändå.

– Det är en konstig situation och vi är lite rädda också. Man vet aldrig vart viruset finns. Du vet inte om du kan ta på något eller inte. På planet är det mycket folk och det är inte det bästa. Det enda vi kan göra är att ha på oss ansiktsmasken och vara försiktiga, säger Dorothea Wierer.

”Det är inget normalt liv”

30-åringen har precis som många andra landsmän levt under lockdown i hemlandet. En tillvaro som var minst sagt speciell.

– Det är inget normalt liv. Allting är stängt och du kan bara röra dig ute om du har på dig en ansiktsmask. Men du får bara gå ut om du absolut måste. Det är inte lika allvarligt som i våras, men det är klart att det inte är kul. Då var det inte så roligt heller. Då satt man bara hemma hela tiden. Vi hade inte vårt träningsläger förrän i slutet på juni, så det var ganska sent, säger Dorothea Wierer.

Funderade du själv någon gång på att inte resa eller tävla?

– Alla idrottare vill ju tävla i varje tävling. Det är inte den bästa situationen just nu. Men vi behöver göra det och det är en del av vårt yrke. Så om alla är försiktiga så tror jag att det inte ska vara några problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.