Rasmus Jonsson flankerad av David Åhman och Jonatan Hellvig på ungdoms-OS

Bröderna Jonsson leder beachvolleylandslagen

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan blev det klart att Petter Jonsson blir ny förbundskapten för det svenska dambeachvolleylandslaget. I dag fick han sällskap av storebror Rasmus, som får rollen som förbundskapten för herrarna. Rasmus är sedan tidigare tränare för det framgångsrika ungdomsparet Jonatan Hellvig och David Åhman, som i oktober vann guld på ungdoms-OS i Buenos Aires.

– Att få leda ett svenskt beachvolleylandslag är en stor ära. Under årens lopp har det blivit ganska många timmar i sanden, så det känns häftigt att vara här. Periodvis har jag varit involverad i både herr- och juniorlandslagen, men nu blir det på mer permanent basis, vilket känns inspirerande, säger Rasmus till volleyboll.se.

– Vi vill närma oss internationell toppnivå och för att nå dit krävs det att vi tar både ett och två och tre kliv. Jag drivs av utveckling och har alltid varit intresserad av träning, teknik och förmågan att lära ut. Längs vägen har jag samlat på mig nycklar och verktyg som jag nu hoppas kunna använda för att göra spelarna bättre.

Rasmus Jonsson har en lång meritlista som spelare och tränare. Han har flera SM-medaljer som spelare och har faktiskt tidigare tränat landslaget i beachvolley.  2010 agerade han coach för dåvarande landslaget Hannes Brinkborg/Stefan Gunnarsson samt coach för utvecklingslandslaget med Björn Huitfeldt och lillebror Petter Jonsson.

– Vi håller på att utveckla landslagsprogrammet i beachvolley. En viktig komponent i det arbetet är att tillsätta ansvariga och kunniga förbundskaptener med centrala roller nära spelargrupperna. I Rasmus får vi en nytänkande och väldekorerad tränare som visat prov på fantastisk förmåga att utveckla såväl spelare som spelet i sig, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig på Svenska Volleybollförbundet.

Sverige hade stora framgångar ifjol. På herrsidan gladde förstås David Åhman och Jonatan Hellvigs framgångar medan det på damsidan blev hela tre pallplatser på beachvolleyns världstour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.