Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige föll i finalen mot Frankrike. Foto: Bildbyrån/Volleyball World

Svensk finalförlust i Challenger Cup – missar Nations League

Uppdaterad
Publicerad

Efter en relativt komfortabel seger i semin ställdes Sverige mot Frankrike i final. Men där tog det stopp. Fransyskorna tog hem segern med 3-1 i set (21-25, 16-25, 25-22, 15-25).

– Det är såklart en besvikelse att vi inte vinner, säger förbundskapten Lauri Hakala i ett pressmeddelande.

Se avgörandet i spelaren ovan.

Efter jättevändningen i kvartsfinalen och uppvisningen i semin väntade final i Challenger Cup. Där ställdes Sverige mot hemmanationen Frankrike, som tagit sig till final genom att slå ut Ukraina i semifinalen i tre raka set.

Inledningen av första set var jämn, men sedan gjorde Frankrike ett ryck upp till 18-13. Stjärnan Isabelle Haak som storspelade i semifinalen stod bara för fyra poäng i första set, som Frankrike till slut vann med 25-21.

Fransyskorna tog hem även andra set med klara 25-16.

”Ser ostoppbara ut”

Precis som i kvartsfinalen låg Sverige under med 0-2 i set, tvingade att vinna det tredje för att hålla drömmen om Nations League levande.

Men Sverige fick ingen strålande start. Istället rivstartade Frankrike med att vinna fyra raka poäng.

– De ser ostoppbara ut, sa kommentatorn i Volleyballworlds sändning.

Sverige kämpade sig tillbaka in i matchen och vann tredje set med 25-22.

”Såklart en besvikelse”

Någon vändning blev det dock inte. I fjärde set seglade Frankrike ifrån och vann med 25-15. Förlusten innebär att Sverige inte får spela i Nations League nästa år. Istället är Frankrike kvalificerade för första gången någonsin.

– Frankrike var fräschare och spelade bättre än oss. Vi kunde inte prestera de offensiva siffror vi önskade i dag, säger förbundskapten Lauri Hakala i ett pressmeddelande.

Nu väntar EM-slutspel i tyska Düsseldorf 15 augusti till 3 september.

– Det är såklart en besvikelse att vi inte vinner, men vi kliver ur den här helgen med många lärdomar och stor hunger. När vi återsamlas inför EM vet vi vad vi behöver jobba på, säger Hakala.

Andraplatsen i Challenger Cup har gett Sverige ett lyft på världsrankingen, från 28:e plats till 24:e.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.