Rebecka Lazic, Sverige. Foto: Bildbyrån

Förlust mot Danmark – utan Haak

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska damlandslaget i volleyboll föll i landskampen mot Danmark i Köpenhamn med 1-3 – utan storstjärnan Isabelle Haak som inte får ledigt av sin proffsklubb för träningsmatcher.

Nu hoppas förbundsledningen att hon kommer loss till de viktiga EM-kvalmatcherna om ett par veckor.

Det svenska damlandslaget i volleyboll ska spela två helt avgörande EM-kvalmatcher i januari, mot Estland borta 6 januari och mot Tjeckien hemma i Eriksdalshallen i Stockholm tre dagar senare. För att komma i form inför dessa matcher har Sverige två landskamper mot Danmark på programmet, i den första blev det förlust med 1-3.

– Vi har bara tränat fyra timmar tillsammans i den här samlingen, och hade problem med anfallsspelet. Men vi fick till försvarsspelet och servemottagningen, säger förbundskaptenen Jonas Svantesson till SVT Sport. Danmark är väl ungefär på vår nivå, men vi kommer att vara bättre i morgon.

På frågan hur laget påverkas av att storstjärnan Isabelle Haak inte finns med, säger Svantesson:

– Det är en enorm skillnad. Hon kommer inte att vara med i träningsmatchen hemma i Svedala mot Danmark i morgon. Men förhoppningsvis kommer hon med till EM-kvalmatcherna. Men det är inte klart ännu.

I Sveriges EM-kvalgrupp är Finland bäst, och för att Sverige ska kunna nå den åtråvärda andraplatsen i gruppen måste Finland vinna mot Estland och Tjeckein. Och så ska Sverige vinna borta mot Estland, och hemma mot Tjeckien.

– Vi tycker att vi har bra chanser. Det kan gå vägen, menar Svantesson förhoppningsfullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.