David Pettersson gjorde en bra match för Sverige, men det räckte inte mot Luxemburg/arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Chockförlust för Sverige mot Luxemburg

Sveriges herrlandslag var ute efter andra raka mot Luxemburg i kvalet till volleyboll-EM.

Men efter att ha haft ledningen med 2–0 i set tappade laget allt och fick se motståndarna både vända och vinna matchen med 3–2.

– Det är katastrof helt enkelt, säger förbundskapten Johan Isacsson.

I onsdags tog Sverige sin första seger i EM-kvalet när man besegrade Luxemburg på hemmaplan i Örkelljunga med 3–1 i set. Returen på bortaplan såg länge ut att också den gå vägen. Efter 25–23 i första set och 25–19 i det andra setet hade Sverige greppet om matchen.

Men Luxemburg lyckades knipa det tredje, jämna, setet med 25–20 och var plötsligt med i matchen. Hemmalaget tog även fjärde och därefter avgörande set (25–22 och 15–10) vilket innebar att Sverige åkte på tredje förlusten i kvalet – men åtminstone fick med sig en bonuspoäng. Bäste poängplockare i Sverige blev David Pettersson.

”Gick troll i bollen”

– Vi spelade inte på topp, om man säger så. Vi ledde med 2–0 och hade 8–4 i tredje. Vi skulle bara stänga matchen. Sedan gick det troll i bollen. Katastrof, helt enkelt. Precis som mot Azerbajdzjan. Vi hade jordens möjlighet i dag, men vi tog den inte, säger förbundskapten Johan Isacsson till svensk volleybolls hemsida och fortsätter:

– Vi stod och väntade på att motståndaren ska göra någon miss, när det var vi som skulle göra poängen själva.

EM-kvalet fortsätter i januari med returmatcher mot Grekland och Azerbajdzjan. Båda måste vinnas för att ha chans på EM-avancemang.