Foto: Robert Boman

Världsstjärnan på EM-jakt – direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Haak är en av världens allra bästa volleybollspelare. Nu ser ni henne direkt i SVT, när hon tillsammans med det svenska damlandslaget jagar första EM-platsen sedan 1983. SVT visar också delar av herrarnas EM-kval som spelas parallellt med damernas.

– Vi har väl tippat att Ukraina är bästa laget i gruppen, det är två som går vidare, vi hade gärna vunnit gruppen, säger Isabelle Haak till SVT Sport.

Hon fortsätter:

– Jag har verkligen ingen koll på motståndarna, så det blir väldigt intressant att se nivån.

Förra helgen förlorade Isabelle Haak och hennes turkiska klubb Vakifbank finalen i Champions League, men den svenska världsstjärnan blev ändå turneringens bästa poängplockare. Nu får hon – förstås – en nyckelroll i Sveriges EM-jakt.

– Jag tycker att det är kul att leda och att ha en stor roll. Jag har redan fått ha det i Vakifbank och har fått lära mig att ta ansvaret, säger Haak.

– Jag hoppas att jag kan göra detsamma i landslaget, fortsätter hon.

En unik stjärna

Nu laddar Haak om för EM-kvalet som inleds den åttonde maj, en dag senare än planerat sedan premiärmotståndarna Georgien tvingats dra sig ur första kvalhelgen på grund av covid-19. Damlandslaget kvalar i en grupp bestående av Ukraina, Portugal och Georgien, där gruppens två bästa lag går till EM-slutspelet som avgörs 15 augusti-4 september. 

– Att Sverige fått fram en så starkt lysande stjärna och matchvinnare som Isabelle Haak i en av världens största sporter är unikt. Nu hoppas vi att många tv-tittare tar chansen att se Haak i storform under ett nervkittlande EM-kval, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Reportage: Systrarna Haak laddar upp inför EM-kvalet:

SVT sänder även herrmatcher

Parallellt med damerna EM-kvalar det svenska herrlandslaget. Sverige spelar i en trelagsgrupp och SVT visar bland annat herrarnas premiärmatch mot Nederländerna den åttonde maj.

Vinnaren av gruppen, där även Kroatien ingår, är klart för EM, men Sverige har även chans att gå vidare som grupptvåa. Herrarnas EM-slutspel avgörs 3–19 september.  

SVT kommer att visa alla matcher med svenska damlandslaget, som väntas ha störst chanser att gå till EM. Vi sänder också de EM-kvalmatcher med herrlandslaget, som inte krockar med damlandslagets.

SVT:s Peter Jonsson och Andréa Jacobsson, före detta landslagsspelare och Frankrike-proffs, kommenterar matcherna.  

Så här ser ni EM-kvalen i SVT: 

Lördag 8 maj 15:55 SVT1/Play: Sverige-Ukraina (d)

Lördag 8 maj 18:25 SVT Play: Nederländerna-Sverige (h)

Söndag 9 maj 15.55 SVT1/Play Sverige-Portugal (d))

Söndag 9 maj 18.25-20.15 Sverige-Kroatien (h)

Fredag 14 maj 16:25 SVT Play: Sverige-Ukraina (d)

Fredag 14 maj 19:25 SVT Play: Sverige-Nederländerna (h)

Lördag 15 maj 16:25 SVT Play: Georgien-Sverige (d)*

Söndag 16 maj 16:25 SVT Play: Portugal-Sverige (d)

*Kan bytas ut mot 15:55 Sverige-Kroatien (h) om tabellerna gör att det är det rimliga valet.

KLIPP: Haak förlorade dramatisk CL-final (01/05-21)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.