Haak efter EM-missen: ”Varit lite press från båda sidor”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak var tvungen att välja mellan klubblag och landslag.

Hon valde spel med italienska klubblaget, samtidigt som Sverige missade EM-avancemang.

När klubblagets viktiga ligamatch olyckligt krockade med Sveriges avgörande EM-kvalmatch hamnade stjärnan Isabelle Haak i en rävsax.

Hon var tvungen att välja.

– Det är så klart jättetråkigt. Jag önskar att jag inte hade behövt ta ett beslut eftersom jag helst skulle velat vara på båda ställena, men det är lite svårt. Det var inte så att jag hade ett svar som: ”Nej, jag ska absolut stanna”, utan det var väldigt osäkert in i det sista. Och det finns ingen större anledning till att jag valde att stanna. Det har varit lite press från båda sidor, och till slut var det upp till mig. Jag fick göra det som kändes bäst i stunden, säger Haak till SVT Sport.

Vad tycker du om att du som spelare fick ta beslutet, att du måste svika de ena eller de andra?

–Jättetråkigt. Regeln är att jag får välja själv och det är ju lite svårt när det uppstår en sådan här situation. Många klubbar har ledigt under de här dagarna och det är ju vissa länder som inte tar hänsyn till det.  Då är det några få som blir drabbade.  Jag hoppas att det inte händer igen, att alla klubbar bara kan ta hänsyn till det.

”Väldigt synd att det blev som det blev”

Många ligor i länder som inte är EM-klara tar en paus vid EM-kvalet. Men redan EM-klara Italien gjorde det inte utan är i stället inne i en intensiv period med täta matcher. Haak är Scandiccis stjärna, och det titeljagande laget vill såklart inte vara utan 19-åringen – och även om reglerna säger att klubbarna ska släppa sina spelare för landslagsspel är det ändå upp till spelaren själv i slutändan.

Vad har du hört från ditt håll i Italien? Förstår de problemet och jobbar för att undvika detta i framtiden?

– Nej, jag har inte hört jättemycket om det. Jag vet bara att de försökte, förbundet här i Italien, så att jag skulle kunna vara med på alla matcherna. De har alltså försökt få det att fungera, men sen vet jag inte om de har talat något mer om det efter det.

Förbundet ska se över reglerna

Haak, som i kväll spelar seriefinal mot Novara, hoppas nu på förändring. Det pratas om att det Europeiska förbundet ska se över den internationella kalendern och säkerställa att det inte blir krockar framöver.

– Ja, det kan man hoppas. Man vill inte vara i en sådan här situation, att man behöver svika något av lagen, säger Haak.

Sverige förlorade kvalmatchen mot Estland med 1-3 i set och nådde därmed inte EM-slutspelet. I kväll möter de, alltså utan Haak, Tjeckien i den avslutande kvalmatchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.