Isabelle Haak kommer inte loss till kvalmatchen mot Estland. Foto: Bildbyrån

Sverige får inte loss Isabelle Haak: ”Har försökt allt som gått”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag måste de svenska volleybolldamerna vinna kvalmatchen borta mot Estland för att hålla drömmen om EM levande.

Men de får klara sig utan storstjärnan Isbelle Haak, 19, som inte kommer loss på grund av ligaspel i Italien.

– De har inget intresse alls av att släppa henne, säger landslagsansvarige Ismo Peltoarvo till SVT Sport.

Italienproffset Isabelle Haaks vara eller icke vara till EM-kvalmatcherna mot Estland och Tjeckien har varit en följetong.

Detta på grund av att ligaspelet med klubblaget Savino del Bene Scandicci krockar med både söndagens och onsdagens match.

Och nu står det klart att 19-åringen åtminstone inte reser med till Estland.

– Det är för att hennes klubb har match samma dag. De är med och tampas i toppen av ligan och varje match är viktig för dem. De har inget intresse alls av att släppa henne. För Isabelle är det en jättesvår situation. Hon vill båda, men i slutändan har hon sin lön därifrån och är där nu, säger landslagsansvarige Ismo Peltoarvo till SVT Sport och fortsätter.

– Vi har full förståelse för hennes situation och även för klubblaget. Det som skapat situationen är att Europeiska Volleybollförbundet lagt spelschemat så här och inte säkerställt att ligan inte får spela samtidigt. De har ställt till det. Ska man leta efter någon syndabock så är det väl dem.

Kan spela mot Tjeckien

Hur har dialogen varit med hennes klubblag och italienska ligan?

– Vi har försökt allt som gått. Vi har pratat med Europeiska Volleybollförbundet och försökt få dem att lägga påtryckningar på klubben och italienska ligan. Vi har även pratat med klubben och ligan om att flytta deras match, men de har också problem då de har ett tätt spelprogram.

Vad tror du det betyder för landslaget att ni inte kan ha med Haak i en sån viktig match?

– Rent spelmässigt är Isabelle en stor del av varje lag hon spelar i , en jättestjärna. Hon har exakt samma roll i landslaget som i klubblaget, så spelet blir annorlunda utan henne.

Vad talar för att hon kan vara med hemma mot Tjeckien på onsdag?

– Vi har fört diskussioner med Isabelle om hennes medverkan. Känner hon att vi fortfarande har chansen till hemmamatchen så lutar det åt att hon kan ta flyget upp. Men klubblaget spelar samma dag då också, så det ligger otroligt olyckligt.

Hoppet om att nå EM lever alltjämt, men då gäller det att Sverige vinner sina resterande matcher, Estland och Tjeckien, samtidigt som Finland vinner sina båda matcher.

Fakta: EM-kvalet i volleyboll

Sverige spelar i samma grupp som Finland, Tjeckien och Estland.

De två främsta lagen i varje grupp kvalificerar sig till EM och Finland har redan säkrat en plats.

Segrar väger tyngre än inspelade poäng i kvalet och Sverige, som står på tre förluster och en seger, har en tuff väg till avancemang.

Dels måste Sverige vinna båda sina kvarvarande matcher (borta mot Estland 6 januari och hemma mot Tjeckien 9 januari) klart för att ha en chans. Dessutom har man inte avgörandet i egna händer. Ett scenario är att Sverige och Finland vinner sina återstående matcher. Då blir Sverige garanterat tvåa i gruppen och går därmed vidare till EM-slutspel.

Källa: Volleybollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.