Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt SVT

Isabelle Haak inför Champions League-finalen: ”Känslorna bubblar upp”

Uppdaterad
Publicerad

De var storfavoriter redan ifjol – då avbröts säsongen pga pandemin... nu ett år senare är de där igen. Isabelle Haaks turkiska klubb Vakifbank spelar imorgon final Champions League.

– Det är den största matchen jag spelat och en seger skulle vara det största i min karriär, säger Haak till SVT Sport.

Två av världens bästa klubblag  ställs mot varandra när Europas bästa lag ska koras i Verona klockan 17 på lördag

En 21-åring från Ängelholm kommer spela en huvudroll.

38-årige Marcus Nilsson, nybliven SM-guldvinnare för Hylte,  har vunnit turneringen 2013, men aldrig tidigare har en svensk kvinna fått lyfta pokalen i den finaste av volleybollturneringar

– Det går inte att beskriva hur det skulle kännas att vinna. Vi har väntat så länge på den här chansen. Det kommer att vara det största i min karriär helt klart, säger Haak om vad en titel skulle betyda.

Och att matchen betyder så mycket märks i hela kroppen.

– Ja, det är pirrigt. Det kommer när jag ska försöka sova, då kommer alla de här känslorna som bubblar upp. Man har svårt att tänka på något annat och man har en massa visioner i huvudet om hur det ska gå, berättar 21-åringen.

Två superlag som möts

Motståndaren, italienska Conegliano är i superform. Laget har över 60 raka segrar och har bara förlorat en match på de senaste 81 matcherna.

På andra sidan nätet finns Haaks turkiska Istanbullag Vakifbank som dominerat på i princip samma sätt i Turkiet.

Två dominanta och oerhört jämnstarka lag.

– Vi har ett väldigt starkt spel i mitten och även på våra vänsterkanter och servemottagning, allting så har vi ett väldigt starkt lag. Och vi använder det verkligen till fullo. Men de har ju också ett jättebra lag och det är det som är så svårt, vi är väldigt jämna, säger Haak, som också berättar att laget har ägnat senaste veckorna åt att scouta motståndaren och videogranskat dem för att hitta svagheter.

En av de saker Haak kan avslöja är att laget kommer göra sitt bästa för att sätta press på motståndaren med serven.

Duell mellan Egonu och Haak

Många talar om en drömfinal och att det troligen kommer att bli på högerpositionen finalen avgörs.

Där spelar ju Haak medan italienskorna har spänstiga Paola Enogu på samma position. En match i matchen mellan poängmaskinerna.

– Jag förstår att det blir de tankarna  i och med att båda har en stor roll i sina lag. Vi har ju en position där vi får flest pass och i svåra lägen så det är inte så konstigt att det jämförs. Men jag tror ändå verkligen det kommer att handla om en laginsats. Ingen ensam person vinner matcher.

Statistiskt är det en knivskarp duell mellan Haak och Egonu. 203 poäng i Champions League av Haak och 174 av Egonu. Om man tittar på snittet per spelat set så är dock Egonu något bättre, 6,44 mot 5,97.Övrig statistik vad gäller servar och anfall är anmärkningsvärt lika och står ut jämfört med övriga i respektive lag.

– Hon är fysisk och hon hoppar högt, slår över block och hittar bra vinklar och är framträdande när det är som viktigast. Hon har dessutom lite mer erfarenhet än mig. Men vad jag har som inte hon har...ja, det skulle kanske vara  försvarsspelet och block förhoppningsvis som är lite bättre, men det är marginellt..

Revansch att utkräva

Det är två lag som är vana vid att vinna. Nu ska ett av dem förlora.  Senast lagen möttes var i semifinalen i klubblags-VM 2019, då det blev en svidande förlust där Vakifbank missade nio matchbollar....

Det ska inte upprepas i Champions League-finalen hoppas Haak, som inte vill tänka på en förlust.

– Det (klubblags-VM)  känns fortfarande surt så här långt efteråt och en förlust kommer ju sitta i ett bra tag men jag hoppas att vi slipper det den här gången..

ARKIV: Reportage från Istanbul februari 2020:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.