Isabelle Haak är en nyckelspelare i det svenska laget. Foto: Bildbyrån

Haak ska ta Sverige till EM: ”Vi är ju så nära”

Uppdaterad
Publicerad

Det var 38 år sedan senast.

Men vid seger mot Ukraina är de svenska volleybolldamerna med Isabelle Haak i spetsen klara för EM.

– Vi är mer motiverade än någonsin just nu. Vi är ju så nära nu, säger Haak.

Sverige har tre raka segrar i kvalet (en på walkover mot Georgien på grund av covid-19) och leder gruppen som också innehåller Ukraina och Portugal. Laget har imponerat i kvalet – och i helgen avgörs det om det räcker hela vägen till EM-slutspelet i augusti.

Första chansen: Ukraina, som svenskorna slog i tre raka set i första mötet förra helgen.

– Det kändes som att vi hade goda chanser och bevisligen har det gått rätt bra, säger Isabelle Haak inför fredagens match.

21-åringen tillhör den turkiska storklubben Vafikbank från Istanbul och rankas som en av världens bästa spelare.

Haak blev poängdrottning i Champions League där Vafikbank finalföll mot italienska Imoco Volley. Hon har levt upp till stjärnstatusen även i landslaget – och blev poängbäst både mot Portugal och Ukraina.

– Jag har ju en stor roll men jag känner att alla är med och bidrar. Man kan inte göra någonting själv, det är en lagsport så alla behövs, säger hon.

Så nära nu

Och hon tycks inte hämmas av ansvaret och pressen.

– Det är väl någonting man får leva med när man kommer upp i en viss nivå. Man har ju gjort sig förtjänt av att ha press på sig.

Sverige klev in i kvalet utan stora förväntningar på sig, men efter den imponerande inledningen har de skruvats upp. Det viktigaste för det svenska laget är att behålla lugnet.

– Vi har sagt under lägret att vi har ingen press på oss för att det är egentligen inte någon som förväntat sig att Sverige ska steppa fram så, säger Haak.

– Vi är nog mer motiverade än någonsin just nu. Vi är ju så nära nu.

Bra chans

Hon ser fortsatt Sverige som underdog och tycker att pressen bör ligga på det högre rankade motståndet. Men högerspikern tror ändå att det går vägen.

– Man får väl ha självförtroende, spelar vi som vi spelade förra helgen då tror jag att vi har en bra chans, säger hon.

– Vi vill bevisa för alla vad det svenska damlandslaget kan prestera.

Det är ett ungt lag som vill utvecklas ytterligare. Och ett EM skulle innebära spel mot några av världens bästa nationer – ett viktigt test för framtiden.

–Vi har många år på oss att ta oss till en bättre nivå och just nu är det mer erfarenhet vi behöver, säger hon.

Kvalmatcherna sänds i SVT.

KLIPP: Här smashar Haak in matchbollen mot Ukraina (8 maj)

Vägen till EM

Sverige toppar gruppen med full pott efter den första delen av kvalet. Samtliga gruppettor och grupptvåor tar sig vidare till mästerskapet.

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien

Fredag 14 maj: Sverige–Ukraina (17.30)

Lördag 15 maj: Georgien–Sverige (17.30)

Söndag 16 maj: Portugal–Sverige (17.30)

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti–4 september och spelas i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.