Arkiv: Haak i 2021 års Champions League-final Foto: Bildbyrån

Haaks finaldrama: Vet inte varför vi sätter oss i de lägena

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Haak kan ta två tunga titlar inom loppet av 10 dagar. Söndag 22 maj väntar Champions League-final mot Conegliano i Ljubljana men redan på torsdag kan Vakifbank försvara sin turkiska ligatitel. Men det var ytterst nära att de förlorade den fjärde finalen på måndagen. Efter en gastkramande femsetare tvingade Haaks lag fram en femte final på torsdag.

– En otrolig match, en av de coolaste jag spelat, säger Haak till SVT Sport om den fjärde semifinalen mot Fenerbahce.

Vakifbank förlorade de två första seten mot lokalkonkurrenten Fenerbahce och var i rejäl brygga med underläge 15-19 i tredje set.

En kokande hemmarena med en publik och spelare som trodde titeln var nära lyckades på något sätt Vakifbank vända på steken (23-25,19-25,25-19,25-14,16-14).

– Vi gav dem alla poäng i först set genom alldeles för många egna misstag. Sedan red de på den vågen i andra och vi förlorade även det. Och när de ledde med 19-15 i tredje trodde alla fansen och de själva; att de här vinner de ju.

”Vet inte hur vi vände”

Men då gjorde Haaks Vakifbank några byten. Satte in en ny vänsterspiker och en ny centerspelare.

– De kom in med ny energi och sedan började allting klaffa, säger Haak, som själv var poängbäst i matchen med sina 22 poäng.

– Vi vände från 15-19 till 25-19. Och i fjärde set fortsatte vi medan de var i en dålig fas. Och i femte set ledde de igen med 6-2 men lyckades vända igen. Jag vet inte riktigt hur.

Och vändningen skedde trots det massiva trycket från publiken.

– Man kände hela hjärnan vibrerade av alla deras jubel.

Gör det onödigt komplicerat

Och det var inte första gången Vakifbank har vänt till synes hopplösa lägen. I både kvartsfinalerna och semifinalerna i Champions League svarade svenskans klubb för rena Houdini-tricken när de tog sig ur svåra underlägen för att vinna.

– Ja, vi pratade om det i omklädningsrummet  att vi ofta klarat det tidigare. Och jag vet inte varför vi ska göra det så komplicerat för oss själva.Men det är inte så lätt att gå in som favoriter i de matcherna.

– Vi har väl en bra laganda och ger allt även fast det ser omöjligt ut, säger Haak.

Men behöver  ni ett underläge för att tända till det där extra?

– Det ser ju ut som att det är det vi behöver. Men jag hoppas att vi kan göra det lite snabbare nästa gång bara.

Nu har Haaks Vakifbank fördelen av hemmaplan i den femte avgörande finalen på torsdag.

– Vi har alla fans med oss, det kommer bli en väldigt bra stämning för vår del och att få vinna på hemmaplan hade varit riktigt skönt. Men det kommer att bli jättetufft – säkert en till jämn match.

”Vi ska fixa det här”

Det som kommer att avgöra finalen är att undvika misstag tror Haak.

– Vi ger dem alldeles för många poäng där vi kan avgöra själva. Lyckas vi minimera de egna misstagen och få press i serven så ska vi fixa det här, säger Haak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.