Sverige har alltjämt ett avancemang i egna händer. Foto: Bildbyrån

Så går Sverige till åttondelsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige missade chansen att säkra en plats i en historisk åttondelsfinal.

Men hoppet lever än.

– Vi har inte gett upp ännu, säger Alexandra Lazic.

De svenska volleybolldamerna inledde mästerskapet med två raka vinster (Finland och Rumänien) innan man föll mot storfavoriten Turkiet.

Mot Ukraina hade Blågult chansen att skaffa sig en biljett till slutspelet, men det blev förlust med 0-3 i set.

Chansen till en plats i åttondelsfinalen är inte borta än, men vägen dit blir lite längre. I den sista gruppspelsmatchen väntar Nederländerna, som just nu är rankat åtta i världen. Om Sverige inte lyckas med ytterligare en skräll blir det en tajt uppgörelse där andra resultat måste gå Sveriges väg.

Avslutar mot Nederländerna

Redan i kväll föll dock en av konkurrenterna om den åtråvärda platsen bort. Turkiet slog Finland med 3-0 i set. Det innebär att finländarna inte längre har chans att nå slutspelsplats. Nu är det bara Rumänien som kan hota Sveriges plats i åttondelen.

Rumänskorna måste förlora en av sina två återstående matcher. På tisdag möter de just Finland, innan de ställs mot Ukraina i den sista gruppspelsmatchen. Skulle Rumänien dock vinna båda matcherna med 3-2 är det ändå Sverige som går vidare.

– Vi har inte gett upp ännu, det är en plats kvar. Det kommer inte bli lätt men det beror lite på hur de andra spelar också, säger Alexandra Lazic.

KLIPP: Sverige missade chansen att säkra slutspelsplats (23 augusti 2021)

Sveriges möte med Nederländerna sänds på SVT1. Sändningen drar i gång klockan 16.25.

Så går Sverige till åttondelsfinal

1. Sverige besegrar Nederländerna.

2. Om två lag hamnar på samma poäng går det lag som har bäst setkvot (antal vunna set dividerat med antal förlorade) vidare. Om setkvoten är densamma avgör poängkvoten.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Serbien och Bulgarien. Semifinal- och medaljmatcherna spelas i Serbien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.