Sverige föll klart mot Ukraina. Foto: SVT

Sverige missade chansen att säkra slutspelsplats

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade chansen att säkra en historisk åttondelsplats – i stället föll man mot Ukraina med 0-3 i set.

Volleybolldamerna har alltjämt ett avancemang i egna händer.

Inför mästerskapet fanns det förhoppningar om att Sverige skulle kunna rå på Finland, Rumänien samt Ukraina i gruppspelet. De sistnämnda blev dock numret för stort för Blågult.

Efter en jämn inledning i första set gick Ukraina ifrån och skaffade sig fyra setbollar. Sverige orkade hämta upp tre, men sedan smashade ukrainska storstjärnan Olesia Rykhliuk hem det första setet.

– Sverige kan höja sig flera nivåer med bättre servemottagningar och ett större lugn i försvarsspelet, säger SVT:s expert Andréa Jacobsson.

I stället för att höja sig och utjämna i matchen, föll Blågult tungt i det andra setet med hela 17-25. Ett set där Ukraina bjöd på starkt servemottagningsspel, något Sverige fortsatte ha problem med i matchen, enligt Jacobsson.

”Annat uttryck i spelarnas ögon”

I tredje set fortsatte Ukrainas uppvisning, där man också avgjorde gruppspelsmatchen.

– Det är ett annat uttryck i spelarnas ögon. De kanske inte bara är trötta fysiskt, utan det är även en mental påfrestning att spela den är typen av matcher. Att hela tiden behöva spela på topp, och att vara med i ett mästerskap med allt vad det innebär, säger Andréa Jacobsson.

– Det är ju ingen av de här spelarna som upplevt det innan.

”Kom inte upp i nivå”

Setsiffrorna skrevs till 23-25, 17-25, 20-25.

KLIPP: Isabelle Haak om förlusten

Efter matchen var det en frustrerad Isabelle Haak.

– Vi kom inte upp till den nivån vi önskade. Vi kunde inte komma in i vår egen rytm. Vi ville hitta vårt eget spel men det gick inte, det blev ganska frustrerat, säger storstjärnan till SVT.

Därmed missade svenskorna chansen att säkra en slutspelsplats, men man har alltjämt ett avancemang i egna händer.

På onsdag möter Sverige Nederländerna i den sista gruppspelsmatchen. Sändningen drar i gång klockan 16.25 på SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.