Volleybollförbundets Simon Dahl och Isabelle Haak. Foto: Bildbyrån

Stor förvirring inför volleyboll-VM: ”Kommunikationen har varit bristfällig”

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige gör ett bra Golden League så är en historisk VM-biljett i volleyboll säkrad. Så har det låtit. Men nu råder förvirring kring kvalificeringsreglerna.

Sverige kan i värsta fall missa VM-plats utan att kunna påverka det i ett EM-kval i augusti där Sverige, som EM-värd, inte spelar.

– Det kommer vi inte att acceptera, säger förbundets Simon Dahl bestämt till SVT Sport.

Sveriges damer har chansen att nå volleyboll-VM för allra första gången. Men det råder förvirring kring förutsättningarna.

Det svenska volleybollförbundet har trott sig veta att 11 augusti är slutdatumet, där världsrankingen avgör vilka lag som tar en plats till VM 2025. Men nu i maj fick man ett nytt besked, att det är den 31 augusti som gäller, berättar förbundets presskontakt för SVT.

– Det är inte är bra att kommunikationen varit bristfällig, det gör det svårt för oss, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska volleybollförbundet, till SVT Sport.

– Vi anser att vi fått ett besked, att det är 11 augusti som gäller. Om det nu är så att det inte stämmer så måste vi undersöka det. Vi kommer ta kontakt för att reda ut detta med internationella förbundet.

Kan missa rankingpoäng

Volleybollförbundet har kommunicerat att pågående Golden League-spel, som SVT sänder, är Sveriges väg att säkra en VM-plats. Men det kan vara så att det inte räcker.

Mellan 11 augusti och 31 augusti har flera EM-kvalmatcher hunnit spelas, ett EM-kval som Sverige inte deltar i då man är värdnation till EM 2026. Alltså kan Sverige inte försvara rankingpoäng i augusti, vilket riskerar att något land tar sig förbi.

– Om det är så att datumet nu skulle vara sista augusti, så måste vi agera på något sätt. Att det skulle vara en nackdel för oss att arrangera ett EM, det kommer vi inte att acceptera, säger Dahl.

SVT Sport har sökt FIVB/Volleyball World för att få ett svar på förvirringen – men de har inte återkommit.

Här ser du Golden League i volleyboll på SVT Play

32 lag – så här går kvalet till VM till

16 kvalificerade nationer

Serbien, regerande mästare

Brasilien, sydamerikanska mästaren

Argentina, sydamerikanska 2:an

Colombia, sydamerikanska 3:an

Kenya, afrikanska mästaren

Egypten, afrikanska 2:an

Kamerun, afrikanska 3:an

Turkiet, europeiska mästaren

Nederländerna, europeiska 2:an

Italien, europeiska 3:an

Dominikanska rep., nordamerikanska mästaren

USA, nordamerikanska 2:an

Kanada, nordamerikanska 3:an

Thailand, asiatiska mästaren

Kina, asiatiska 2:an

Japan, asiatiska 3:an

1 värdnation (ej klart)

1-15 nationer bäst på världsrankingen utöver de ovan redan kvalificerade

(Sverige är just nu 12:e nation, som 27:a på världsrankingen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.