Isabelle Haak är klar för den turkiska storklubben. Foto: Robert Boman

Svenska storstjärnan klar för storklubb

Publicerad

Den unga svenska storstjärnan i volleyboll, Isabelle Haak, byter Italien mot Turkiet. Scandicci mot VakifBank.
Förra säsongen vann Haak poängligan i Italien – nu byter hon till regerande Champions League-mästarna.
– Det är en ära att få spela för dem, att de är intresserade. Det var jättestort när jag fick veta om deras intresse. Det har varit som en dröm, säger Haak till SVT Sport, om att gå till världens bästa klubblag.

19-åriga svenska volleybollstjärnan Isabelle Haak har gjort succé under sin vistelse i den italienska klubben Savino Del Bene Scandicci. Två år i klubben och hon kallas redan ”La regina di Svezia” – drottningen från Sverige. För säsongen vann hon poängligan.

Nu byter hon upp sig. Haak är klar för VakifBank Sports Club, regerande Champions League-mästare. I år åkte de ut i semifinal. 

– Det blev officiellt i dag men det var väl i slutet på säsongen som jag bestämde mig. De har visat intresse ett tag, säger Isabelle Haak till SVT Sport.

Vad var det som lockade?

– Klubben har en lång historia, de har vunnit jättemycket och är en stark klubb och har de bästa coacherna som finns. Det var rätt självklart, jag har bara hört bra saker, säger Haak.

Tränare är italienska Giovanni Guidetti, som varit i den turkiska klubben i 10 år. Han är även kusin till det svenska damlandslagets nytillträdde förbundskapten Ettore Guidetti.

”Istanbul blir skitcoolt”

Nu byter Haak från en av världens bästa ligor till kanske den bästa av alla. Likheterna på planen kommer vara stora men mycket blir annorlunda.

– Jag känner till några namn men det finns ingen jag har spelat med det, allt blir nytt.

– Jag ska ju vara i Istanbul och det känns skitcoolt, Det är väldigt stort så det blir ju en förändring , ett stort utbud på saker att göra så det kan inte bli mycket bättre än så.

Kan du någon turkiska?

– Nej, jag försökte googla lite men det är ju jättesvårt, skrattar svenskan.

Blir du rik på det här?

– Haha, kul fråga, nä men vadå, vad svarar man på det? Jag får bra betalt.

”Ser potential att utveckla mig ännu mer”

Den turkiska storklubben är kända för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet och har stor erfarenhet av att utveckla unga spelare. Den potentialen är säkerligen en stor anledning att man nu tar sig an 19-åringen från Sverige. Det tror Haak själv.

– De har väl sett potential i att utveckla mig ännu mer. Och sedan har de väl sett mig spela och gillar min spelstil, skrattar Haak, på frågan om vad den turkiska klubben ser i henne.

– Vi är mycket nöjda att ha signat med Isabelle och hoppas att hon får en fantastisk tid här i Istanbul, säger Pelin Yüce, team manager i VakifBank, i ett pressmeddelande.

Spelar bäst under press

Att VakifBank valt att ersätta duktige holländskan Lonneke Slöetjes med Isabelle haak på högerkanten betyder förstås att att man tror på svenskan och förväntar sig mycket av henne. Och det sporrar bara Haak.

– Det blir förstås press på mig men det får man lära sig att leva med, man spelar ofta bättre under press. Det känns kul att komma dit och få bevisa vad jag kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer