Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sverige tog tung seger mot Belgien i Golden League

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann första semifinalen mot Belgien efter stor dramatik.

Det har stormat i det belgiska landslaget och mot Sverige tvingades de bland annat klara sig utan storstjärnan Britt Herbots.

– Vi tror det handlar om att de protesterar, säger Isabelle Haak till SVT Sport.

Efter att ha förlorat en gång och vunnit en gång mot Belgien i gruppspelet var det dags för Sverige att ställas mot samma motstånd igen, denna gång i Golden League-semifinal.

Belgiskorna tvingades dock klara sig utan sin stora stjärna Britt Herbots i den första semifinalen. Detta efter en kaotisk tid i det belgiska landslaget, då bland annat förbundskaptenen Gert Van de Broek stängts av i ett år.

– Det känns konstigt, de startar inte med bästa laget. Vi tror det handlar om att de protesterar. Mycket handlar nog om deras coach. De kan inte starta med sitt bästa lag på grund av saker som hänt i laget, säger Isabelle Haak.

Alexandra Lazic fyller i:

– De bytte många spelare som vi hade noll koll på. Jag tror att vi blev lite ställda, säger hon.

Returmatch på onsdag

Sverige såg ut att ta hem första set med ganska god marginal. Vid ställningen 24–19 hade svenskorna ett ypperligt läge att vinna första set – men då vände Belgien till 26–24.

– Det är ganska avslaget, man är inte påkopplade på samma sätt som i senaste matchen mot Belgien, säger SVT Sports expert Andréa Jacobsson.

Efter det följde tre ojämna set (25–16, 16–25 och 25–17) och ställningen var 2–2 i matchen. Det avgörande setet blev en riktig rysare, och det svängde fram och tillbaka flera gånger. Båda lagen hade chanser att avgöra semifinalen, men till slut lyckades Sverige vinna med 18–16, och 3–2 totalt.

Returen borta mot Belgien spelas på onsdag, SVT sänder med start 20:00.

– Det är bara att köra vårt spel. Då har vi goda chanser att gå till final, säger Alexandra Lazic.

Semifinalen avgörs över två matcher, och det är antal vunna sets som räknas. Skulle Belgien vinna med 3–2 i nästa match kommer ett ”golden set” avgöra vilket lag som går till final.

Se höjdpunkter från matchen i videospellistan nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.