Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige föll tungt i nyckelmatchen mot Rumänien Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Sverige förlorade nyckelmatch i Golden League mot Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Nyckelmatch för svenska landslaget i Golden League.

Då föll Sverige i tre raka set mot Rumänien.

Förlusten innebär ett tufft läge i jakten på ”Final Four”-platserna.

Sverige kunde inte bygga vidare på vinsten mot Azerbajdzjan i lördags. Istället blev det en ny förlust för Sverige i Golden League.

Det svenska laget fick aldrig riktigt igång något spel och Rumänien vann relativt bekvämt i tre raka set (25-23, 25-23, 25-18).

– Sverige spelade bra i de första två set, men i det tredje låter Sverige Rumänien styra alldeles för mycket, säger SVT:s expert Andréa Jacobsson.

Sverige är just nu sjua i gruppen av tolv lag – de behöver komma topp fyra för att få spela ”Final four” som avgörs i Tjeckien i mitten av juni. Beroende på resultat i andra matcher har Sverige fortfarande chansen att sluta fyra i tabellen.

– Jag skulle vilja se en förbättring i många områden i Sverige. De måste visa att de kan avgöra mot bättre motstånd, säger Jacobsson.

Sverige rankas just nu 26:a i världen och behöver ett bra resultat i Golden League för att nå VM nästa år. Det råder en viss förvirring kring VM-kvalificeringen, på grund av att Sverige som EM-värd inte får chansen att samla rankingpoäng i ett kval (där värdnation inte deltar).

Sveriges matcher i Golden League

17 maj: Spanien, i Lund, seger 3–2.

19 maj: Belgien, i Lund, förlust 0–3.

25 maj: Azerbajdzjan, i Blaj (Rumänien), seger 3–0.

26 maj: Rumänien, i Blaj. förlust 0-3.

31 maj: Slovakien, i Bratislava (Slovakien).

1 juni: Slovenien, i Bratislava.

SVT sänder alla Sveriges matcher i Golden League.

• De bästa lagen av tolv går vidare till ”Final four” som avgörs i Tjeckien, 15–16 juni.

• De två bästa lagen därifrån får spela Challenger Cup i Filippinerna, 4–7 juli, som också är kvalturnering till Volleyball Nations League.

• För att få spela VM i augusti–september nästa år gäller det att vara tillräckligt högt upp på världsrankningen den 12 augusti i sommar. 32 lag deltar i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.