Sverige besegrade Rumänien • Se matchens mest underhållande boll i klippet Foto: Bildbyrån

Imponerande svensk seger över Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inlett volleyboll-EM riktigt starkt.

Efter den rafflande segern över Finland följde svenskorna upp den genom att besegra Rumänien med klara 3-0 i set.

– Det här är utklassning, säger SVT:s expert, Andréa Jacobsson.

Det var ett svängigt första set där Sverige öppnade starkast.

Svenskorna gick upp till en 6-2-ledning innan Rumänien jobbade sig in i matchen. Men även halvvägs in i detta första set var det Svensk ledning, 10-5.

Rumänien servade därefter bättre och kom tillbaka in i ett jämnt set. 10-5 blev 11-10 till Sverige och lagen följdes åt hela vägen upp mot ett avgörande.

Vid ställningen 21-21 stod Sverige för en stark avslutning och stängde första set när man gick upp till vinst, 25-21.

– Tittar man på statistiken mellan lagen är det ganska lika siffror. Sverige fick fler misstag från Rumänien och det var tacksamt att det kom här på slutet men jag tror att vi kan förvänta oss en jämn match, säger SVT:s expert, Andréa Jacobsson.

Haak poängbäst

Jacobsson skulle få rätt i sin analys.

Lagen följdes åt även i det andra setet. Först upp till en lite större ledning var Sverige när man hade 12-8 och senare även 15-11. Sverige vann till sist även detta andra set efter att siffrorna skrivits till 25-17.

Poängbäst i det svenska laget var föga förvånande lagets stora världstjärna, Isabelle Haak. Efter två spelade set hade hon stått för 16 poäng.

Stabil svensk seger

Även i tredje set inledde Sverige bäst och ledde med tre bollar vid 4-1 och senare 10-7. Sverige gick senare upp till 20-14 bland annat efter två tunga serveess i rad från Isabelle Haak.

Rumänien var hela tiden steget efter och när denna matchen summeras och Sverige vunnit även matchens tredje set med 25-16, var det en klart rättvis blågul seger.

Setsiffrorna skrevs till 25-21, 25-17, 25-16.

– Det här är utklassning. De utklassar ett lag på plats 15 i Europarankingen och på det sättet man gör det. De är otroligt profesionella i sättet de går in i den här matchen, säger expert Jacobsson.

”Spelade riktigt bra”

Anna Haak var efter syster Isabelle poängstarkast för Sverige med sina 15 poäng (Isabelle stannade på 22).

– Vi förväntade oss en riktigt tuff match då Rumänien är ett starkt och bra lag. Men vi fortsätta att spela som vi gjorde mot Finland och spelade riktigt bra, säger Anna Haak i tv-intervjun efteråt.

Härnäst ställs Sverige mot Turkiet redan under söndagen. SVT sänder matchen som startar klockan 16.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.