David Åhman, Rasmus Jonsson och Jonathan Hellvig på ungdoms-OS

Vägen öppen för en beachmedalj på ungdoms-OS

Uppdaterad
Publicerad

De är bara 16 år men tävlar mot de bästa 18-åringarna i världen...och vinner.

Svenska beachvolleyboll-paret David Åhman och Jonatan Hellvig går från klarhet till klarhet på ungdoms-OS i Buenos Aires. Idag blev det seger mot det tyska paret som tidigare besegrade dem i gruppspelet. Nu är den svenska duon framme i semifinalen och spelar för medaljer.

I dagens kvartsfinal mot tyska paret Lukas Pfretzschner och Filip John hade Åhman/Hellvig ändrat taktik. De lyckades undvika att bli nerblockade av de långa tyskarna och gjorde själva färre misstag.

– Vi hade en annan taktik den här gången. Vi servade på den andra killen, säger Jonatan Hellvig till SVT Sport.

– Och så var vi skarpare i våra anfall. Dessutom gjorde vi färre misstag och var inte så nervösa som vi var i första matchen.

– De gick i våra fällor, skrattar David Åhman som menar att deras smartare spel gav fördelen.

Slagit ut de bästa

Det tyska paret var tvåa på U-19 VM senast och var en stor favorit på ungdoms-OS.

–  Nu har de slagit det klart bästa laget i turneringen. Var det något lag man inte skulle vilja möta i en final var det det här tyska laget. Och nu har vi slagit ut dem. Det är otroligt bra gjort av grabbarna, säger coachen Rasmus Jonsson till SVT Sport.

Dessutom har, det ryska paret, guldmedaljörererna från U-19-VM blivit utslagna, så nu ligger vägen till ett guld ganska öppen. I semifinalen väntar ett ungerskt par som svenskarna har tränat mot en del nere i Argentina. Och svenska tonårsduon tror att de ska kunna slå det ungerska paret.

– Vi har tränat med dem och jag tror att vi har en stor chans mot dem, säger Åhman om semifinalen imorgon.

Börjar bi redan tänka på en eventuell guldmedalj?

– Nej, men vi vet att vi har chansen. Men vi fokuserar på vår nästa match. Vi kan bara köra på och ha kul och bli ännu bättre. Vi har redan gått över förväntningarna, säger grabbarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.