Sverige tog sig till kvartsfinal under årets EM. Foto: Bildbyrån

Volleybollfesten fortsätter – SVT sänder damernas EM 2023

Uppdaterad
Publicerad

I augusti fick stora delar av den svenska sportpubliken volleybollfeber när damlandslaget gjorde succé på EM. Nu står det klart att det blir ännu mer volleyboll på landslagsnivå i SVT de kommande åren.

– Vi är jätteglada att redan nu kunna säkra rättigheterna till nästa EM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Succén i EM, där Sveriges damlandslag kvalat in för första gången på 38 år och gick hela vägen till kvartsfinal, gjorde att Sverige nu är direktkvalificerat till EM 2023. En turnering som kommer att direktsändas i SVT.

– Det var fantastiskt kul att se vilket genomslag det här landslaget fick under EM. Inte minst kul att en världsstjärna som Isabelle Haak fick visa upp sig ordentligt för en svensk TV-publik. Vi är jätteglada att redan nu kunna säkra rättigheterna till nästa EM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Men den som vill se det svenska damlandslaget i volleyboll behöver inte vänta längre än till maj 2022. Då spelas den internationella turneringen CEV Silver League, där Sverige ställs mot Estland, Luxemburg, Portugal och Slovenien. Även den turneringen kommer att direktsändas i SVT.

Silver League blir också starten på uppladdningen mot EM 2023. 2018 vann Sverige Silver League och tog sig till högsta nivå, Golden League. Där blev det dock bara en säsong men nu siktar Sverige mot toppen igen.

KLIPP: Här slår Sverige in matchbollen i EM-åttondelen (28 augusti)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.