• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Martin Appelgren under den nordeuropeiska toourfinalen i Beach Center Foto: Foto: Johanna Svensson.

World Tour för första gången på svensk mark

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att det kommer att spelas beachvolley av allra högsta världsklass i Sverige i april.

För första gången någonsin kommer en World Tour-tävling i beachvolley spelas på svensk mark.

Och det blir inomhus – i Beach Center i Göteborg, i mitten av april 2019.

– Jag är stolt över min klubb och mitt förbund som hjälper till att sätta Sverige på beachvolleykartan, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

Tidigare har Sverige och Finland fem gånger under åren 2007-2012 varit medarrangörer till World Tour-tävlingen Paf Open på Åland.  Men nu blir det världsklassvolleyboll på svensk sand – i världens största inomhushall för beachvolley.

Göteborg Beachvolley Club kommer arrangera en så kallad 1-stjärnig World Tour-tävling i Beach Center, som ligger i Kviberg i östra Göteborg under påskveckan, 18-21 april.

Tävlingen ingår i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020 och har en enstjärnig status på en femstjärnig skala.

– En ”one star” är ett perfekt läge att få öppna säsongen på allvar mot internationellt motstånd”, säger Appelgren, Sveriges just nu bästa beachvolleyspelare.

För några veckor sedan blev det klart att U20-EM  arrangeras på Beach Centers utomhusarena i juni 2019.  Men redan två månader före dess kommer alltså eliten till Göteborg. Turneringen kommer spelas både i en dam- och herrklass.

– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Fakta: FIVB World Tour 1-star Göteborg

Datum: 18-21 april 2019

Spelplats: Beach Center, Göteborg

Lokal arrangör: Göteborg Beachvolley Club

Antal lag: 16 damlag och 16 herrlag i kvalturneringen + 16 damlag och 16 herrlag i huvudturneringen (Main draw).

Prispengar: 5 000 euro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.