Foto: SVT/Bildbyrån

Riksidrottsgymnasiet stängdes efter missförhållanden – nu arrangeras SM i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Vattenskid- och wakeboardförbundet ger föreningen Fagersta Västanfors VSK förtroende att arrangera SM i Wakeboard-disciplinen kabel i kabelparken i Fagersta.

Drivande i föreningen och i kabelparken är Bengt Marberg.

Samma person som stod bakom vattenskid- och wakeboardgymnasiet i Fagersta där SVT Sport i våras avslöjade att det pågått grova missförhållanden i närmare 20 år.

I augusti 2020 stängdes riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta ner med omedelbar verkan efter larm till Riksidrottsförbundet. Elevernas trygghet gick inte att säkerställa.

SVT Sports granskning visade att missförhållanden hade pågått i närmare 20 år, elever vittande om sexuella trakasserier, pennalism och att de flera gånger försökt att larma om missförhållandena, men att varken förbund, verksamhetsansvarig eller huvudmannen för skolan, kommunala Norra Västmanlands Utbildningsförbund brytt sig om att göra någonting åt saken. Verksamhetsansvarig för utbildningen var Bengt Marberg och hans son Eric Marberg var en av tränarna.

I dokumentären ”På djupt vatten” sade de att det kanske hade varit en hård jargong på skolan, särskilt mot tjejerna, men att ingen hade farit illa.

På lördag står föreningen Fagersta Västanfors VSK, vars postadress är samma som Bengt Marbergs hemadress, som arrangör för SM i wakeboard-disciplinen kabel. Tävlingsansvarig är Eric Marberg.

Förbundet: ”Inte fått någon kritik”

Det är Vattenskid- och wakeboardförbundet som bestämmer vem som får arrangera SM.

Pia Olsson Nieminen, generalsekreterare för Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet, tycker att Marbergs förening Fagersta Västanfors VSK är en bra arrangör av SM.

Det är fortfarande samma personer som det i en annan verksamhet har kommit allvarliga vittnesmål mot som nu ska arrangera SM?

– Ja, men vi har inte fått någon kritik mot föreningen från RF eller från visselblåsartjänsten eller från enskilda personer. I föreningen finns det ju också andra människor. Det finns ganska många människor i den föreningen och vi har granskat föreningen som helhet. Om vi bara skulle titta på enskilda personer så blir det lite konstigt. Vi kan inte döma alla efter en. Rent generellt ligger det i föreningens intresse att se till att alla där jobbar på ett sätt som följer idrottens verksamhet, säger hon till SVT Sport.

Hon säger att Vattenskid- och wakeboardförbundet granskar alla sina medlemsföreningar varje år och efter det har wakeboardkommittén ansett att Fagersta Västanfors VSK kan arrangera SM.

Känner ni er bekväma med beslutet att tilldela Fagersta SM?

– Absolut. Och det är som jag sade, efter granskningen av alla föreningar så har wakeboardkommittén ansett att det inte har förekommit brister som gör att man inte kan ha idrottslig verksamhet och att det varit okej att föreningen arrangerar SM, säger Pia Olsson Nieminen.

SVT Sport har pratat med Eric Marberg, som inte vill ge en kommentar i dagsläget.

Se dokumentären ”På djupt vatten – riskidrottsgymnasiet som försvann” här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.