Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Brister kanske har funnits. Det får alla utredningar komma fram till”, säger Jan Johansson (M) vice ordförande NVU.  Foto: Robert Gustavsson/SVT

Trots nedläggningen av RIG – Fagersta fortsätter ifrågasatt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsgymnasiet i Fagersta fick stänga med omedelbar verkan, då elevernas trygghet inte gick att säkerställa. Nu väljer det kommunala utbildningsförbundet NVU att fortsätta samarbetet med företaget där den tidigare tränaren på riksidrottsgymnasiet, Eric Marberg, är verkamhetsansvarig.

– Ett annat alternativ skulle bli mycket dyrare, säger Jan Johansson (M) vice ordförande NVU.

Fortfarande går nio elever klart sin utbildning i Fagersta, där även träning i vattenskidor och wakeboard ingår. Utbildningen, som håller på att fasas ut, använder även fortsättningsvis Fagersta cable park för vattenundervisningen, något som rektor Ulla Pietarinen och andra tjänstemän på Brinellskolan är kritiska till.

– Min reaktion är väl att direktionen, enligt mitt sätt att se som rektor, med allt som finns kring riksidrottsgymnasiet är att vi borde ha kört eleverna till annan ort även om det skulle vara mycket mer omständligt. Anledningen till nedläggningen var ju att vi inte kunde garantera elevernas trygghet och studiero, säger Ulla Pietarinen.

– Jag skiter i och för sig i vad hon tycker, jag har aldrig träffat henne förut. Jag har fått förtroende att köra eleverna på och utanför skoltid och det har jag gjort i nästan två månader nu, säger Eric Marberg som är verksamhetsansvarig på Fagersta cable park.

NVU betalade

Skolledningen ifrågasatte en faktura från Fagersta cable park på 212 000 kronor för ett år, men utbildningsförbundet NVU fattade beslut om att betala fakturan. Dock först efter att den sänkts till 120 000 kronor gällande ett halvår.   

Har ni förtroende för det här företaget?

– Ja, om det sköts på rätt sätt, säger Jan Johansson (M) vice ordförande NVU.   

Hur kan ni garantera en trygg miljö utan trakasserier?

– Vi har två anställda som bevakar att eleverna får den utbildning i vattendelen som de har rätt till. Förtaget får ansvara för anläggningen. Brister kanske har funnits, det får alla utredningar komma fram till, säger Jan Johansson.

Eric Marberg kommenterar uppgifterna om att kommunen tillsatt två anställda som ska granska vattendelen så här:

– Det har de säkert gjort, men de har betalat för de här eleverna utanför skoltid där jag är den enda som är ansvarig och kör dom, säger Eric Marberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer