Elever larmade om missförhållanden – men ingenting hände

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta stängde efter larm om missförhållanden.

SVT Sports granskning visar att flera elever ska ha larmat tidigare – men att ingenting hände.

– Vi trodde ändå att vi gjorde en bra grej, säger den tidigare eleven Ellika Jansson.

Sommaren 2020 stängde riksidrottsgymnasiet i Fagersta med omedelbar verkan. Två tidigare elever hade då kontaktat Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst och larmat om missförhållanden.

SVT Sports granskning visar att problemen på utbildningen pågått i närmare 20 år och att elever ska ha pratat med ansvariga om problemen flera år innan utbildningen till slut stängde ner.

Felicia Öhlén och Ellika Jansson, två tidigare elever, säger att de 2017 berättade för Henrik Junno, utbildningschef på Norra Västmanlands utbildningsförbund, om sexuella anspelningar från ledare.

– Jag tyckte det kändes som att han lyssnade och sa att ”det inte är okej”. Sen ringde en från förbundet i somras och frågade vilka vi hade pratat med. De sa att den informationen hade stannat, det var ingen som hade hört om det, säger Ellika Jansson och fortsätter:

– Jag blev förvånad. Vi trodde ändå att vi gjorde en bra grej och var så här ”nu berättar vi det här så kanske vi hjälper dem som kommer sen, men nej”, säger hon.

Minns inte samtalet

När SVT Sport frågar Henrik Junno om han har pratat med elever som berättat om missförhållanden svarar han att han inte haft ett sådant samtal.

Vi har pratat med elever som berättar att de har berättat för dig, men att det inte hände något. Hur kommer det sig?

– Det vet jag inte, säger utbildningschefen Junno.

Du kommer inte ihåg att det är elever som kommit fram och berättat saker?

– Nej.

Visselblåsaren larmade till förbundet

Några år innan det försökte en elev också larma till Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet, SVWF.

Eleven ska ha gått till sportchefen Michael Kjellander och berättat om sexuella relationer mellan ledare och elever.

 – Jag kan inte säga att jag till 1 000 procent kommer ihåg att samtalet handlade om det, säger han till SVT Sport.

Vad hände efter samtalet?

– Jag kommer ihåg att jag tog upp det i RIG-gruppen* men var det landade, det landade ingenstans. Det stannade där, det är det som är problemet.

I SVT Sports granskning berättar sex elever om sexuella relationer mellan ledare och elever. Bengt Marberg, tidigare verksamhetsansvarig på riksidrottsgymnasiet, säger att han inte känt till att ledare haft sex med elever.

* RIG-gruppen: En grupp bestående av representanter från skolan och Svenska vattenskid- och wakeboardförbundet som skulle utveckla verksamheten.

Tipsa oss!

Har du varit med om något liknande? Maila oss på sporten-granskning@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.