Foto: TT

Zlatan: ”Vem fan är David Beckham?”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren David Lagercrantz har hyllats för arbetet med Zlatan Ibrahimovics självbiografi. Nu berättar han mer om om arbetet med boken – och om Zlatans reaktion när Lagercrantz berättade att han läst David Beckhams biografi. ”Vem fan är David Beckham?”, ska Zlatan ha sagt enligt The Telegraph.

Biografin ”Jag är Zlatan Ibrahmovic” blev en succé över hela världen. Författaren David Lagercrantz besökte nyligen Hay Festival i Wales, en författarfestival, och berättade om arbetet med boken.

Ville ge en verklighetstrogen bild

– Jag satt med Zlatan under 100 timmar och det var ett äventyr. Jag ljög inte, jag ville inte göra honom bättre eller trevligare i boken än han var i verkligheten. Jag sa till honom direkt: ”Var ärlig. Säg som det är för Guds skull”, säger Lagercrantz enligt The Telegraph.

Lagercrantz hade inför jobbet läst en del sportbiografier, och var inte alltför imponerad. Författaren berättade då också för Zlatan att han läst Beckhams biografi.

– Jag sade till honom att jag läst Beckham-boken och att den var så tråkig. Zlatan hade ett bra svar. Han sa: ”Vem fan är Beckham?”.

Senare i karriären blev Zlatan och Beckham lagkamrater i PSG och har många gånger hyllat varandra.

Nervös för att visa Zlatan manuset

Lagercrantz berättade också på festivalen att han försökte gå in i rollen som Zlatan under arbetet med boken, och försökte skriva boken som om han var Zlatan. Citaten i boken är snarare Lagercrantz tolkning av vad Zlatan skulle kunna ha sagt än direkta citat från intervjuerna med stjärnan.

– Du kan tänka sig ögonblicket när jag, låtsas-Zlatan, var tvungen att skicka bokmanuset till den riktiga Zlatan. Han gillar ju inte journalister som tar sig friheter och jag tog mig verkligen friheter... Så du kan tänka dig hur nervös jag var. Jag minns att han sa: ”Du måste komma till mitt hus och berätta om boken”.

– Det första han sa var: ”Vad fan är det här? Jag har aldrig sagt det här!”. Men efter ett tag tror jag att han förstod vad jag försökt att göra. Nuförtiden tycker han verkligen att det är hans berättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Franska ligan 2014-2015

Mer i ämnet