2015 extremt varmt år

Uppdaterad
Publicerad

Jorden blir allt varmare och nu visar data från NOAA att när tre fjärdedelar av året har gått kan man konstatera att det varit rekordvärme – igen.

De första nio månaderna av 2015 var globalt sett rekordvarma sett till tidigare år. Medeltemperaturen uppgick till 0,85°C över det normala för 2000-talet, vilket överträffar tidigare rekord från 2010 och 2014 med 0,12°C. Även om det inte låter mycket med 0,12 grader så är det en oerhört stor putsning av rekordet globalt sett. Sju månader i år, inklusive de senaste fem, har varit rekordvarma för sina respektive månader. Januari var den näst varmaste januarimånaden hittills och april den tredje varmaste.

El Niño bidrar

De flesta av världens landområden var mycket varmare än genomsnittet. Dessa regioner omfattar nästan hela Sydamerika, Afrika, Eurasien och västra Nordamerika. Endast ett fåtal områden uppvisade kallare temperaturer än normalt, däribland en del av östra Canada, sydost om Grönland och spetsen av Sydamerika. 2015 väntas bli ett av de varmaste åren eftersom jorden blir allt varmare och samtidigt som också fenomenet El Niño pågår i Stilla havet. El Niño ändrar tryckmönstret på jorden och brukar leda till högre temperaturer och fenomenet väntas hålla i sig ännu ett tag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.