Tisdag morgon: Åter kallare i söder. Med pålandsvind och kallsnö som faller kan det bli besvärligt längs Norrlandskusten med snörök, drivbildning och minimal sikt. Det gäller hela vägen från Hälsingland och norrut, men under morgonen troligast främst i Medelpad och Ångermanland. I söder tar kallare luft samtidigt över alltmer västerifrån, så regn och snö fördskjuts österut och följs av uppklarning och nordvästvindar. Nord- till nordostvinden på Bottenhavet hav kan tidvis vara hård. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Snöfall långsamt på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot måndag bjöd på ett nytt säsongslägsta i landet, 39,3 minusgrader i Naimakka i nordligaste Lappland.

Tisdag morgon: Åter kallare i söder
Med pålandsvind och kallsnö som faller kan det bli besvärligt längs Norrlandskusten med snörök, drivbildning och minimal sikt. Det gäller hela vägen från Hälsingland och norrut, men under morgonen troligast främst i Medelpad och Ångermanland. I söder tar kallare luft samtidigt över alltmer västerifrån, så regn och snö fördskjuts österut och följs av uppklarning och nordvästvindar. Nord- till nordostvinden på Bottenhavet hav kan tidvis vara hård.

Tisdag: Besvärligt vid Norrlandskusten
Pålandsvind och snöfall ger fortsatta problem längs Norrlandskusten, och fram på dagen är det troligen främst Ångermanland och Västerbotten som berörs. I övrigt klarnar det efterhand upp alltmer i väster när hela snöandet sakta är på väg vidare österut.

Tisdag kväll: Allt klarare
Under kvällen är det troligen Västerbotten och Norrbotten som har det besvärligaste vädret med snö, blåst, drivbildning, snörök och minimal sikt. samtidigt sprider sig uppklarningen sakta österut och temperaturen sjunker efterhand till minussidan även i Sydsverige.

Onsdag: Övervägande uppehåll
Molnigheten ökar igen från sydväst till onsdag, som blir en relativt odramatisk dag med övervägande mulet men uppehåll i landet. Vintersolen kan trots allt visa sig en del, men bara i delar av landet.

Torsdag: Ingen drastisk förändring
Torsdagsvädret blir ganska likt onsdagsvädret. Allmänt vinterväder utan dramatik, där det molniga uppehållsvädret dominerar. Efterhand ökar dock sydostvinden i Götaland, vilket också gör att det kan börja snö lite.

Fredag–lördag–söndag: Snöfall söderifrån följt av töväder i söder
Snöandet som bildas över Götaland förskjuts norrut till helgen. Samtidigt når mildluft upp söderifrån, vilket också föregås av ett snöväder som når in söderifrån på lördag. Det snövädret kommer delvis slår över i regn i Götaland. Samtidigt sprider sig snöandet också upp över stora delar av Norrland till söndag. Bered er på en snöig helg alltså, och delvis även regn i söder där tövädret ser ut att nå upp Mälardalen ungefär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer