Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ur Morgonstudion den 16 april 2024. Hör SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt om klassiskt aprilväder. Foto: SVT

Det här är typiskt aprilväder

Uppdaterad
Publicerad

”Aprilväder” är ett begrepp som många känner till. Vädret kan inte riktigt bestämma sig och det växlar snabbt från en vädertyp till en annan.

Vädersituationer med kall luftmassa och en högt stående sol som värmer markytan leder allt som oftast till en instabil atmosfär. Det typiska är då att det bildas olika typer av konvektiva moln – även kända som stackmoln och bymoln. Bymoln är stackmoln som vuxit till sig så pass mycket att de börjar ge ifrån sig nederbörd.

Foto: SVT
Tema vår

På sommaren handlar det i stort sett uteslutande om regn i form av de klassiska regnskurarna. Under den senare halvan av våren kan luftmassan fortfarande vara så pass kall att det handlar om snöbyar eller trindsnö (snöhagel). Hur vädret upplevs vid en viss tidpunkt kan variera mycket över ett litet område, eftersom byarna av regn eller snö kan vara väldigt lokala.

Även fallstrimmor kan synas, alltså när det bildas ”trådar” som hänger likt ett draperi under molnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vår

Mer i ämnet