Just nu är vi på väg mot en kallare period som kan vara mysigt med snö och vinterkänsla men besvärligt för astmatiker. Under den kalla perioden med riktigt kall luft får astmatikerna besvärligt eftersom musklerna i luftvägarna drar ihop sig och vilket gör att det känns trångt i bröstet, säger Annika Hollsing, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kall luft är också torrare än varm och det gör att slemmet i luftvägarna blir mycket segt. Kall och torr luft kan dessutom slita hårt på slemhinnorna.
Astma kan vara jobbigt både på vintern och sommaren, säger Annika Hollsing. Det beror mycket på fuktighet och lufttemperatur. Även om luften är fuktig på sommaren blir det mycket mer slem i luftvägarna som ger mer hosta.
Kall luft kan innehålla mycket mindre vattenånga än varm luft. Det gör att på vintern är luften torrare än på sommaren.
Varför är det så?
Därför att det finns ett mått som heter absolut fuktighet som är antal gram vattenånga i en kubikmeter luft och den är i genomsnitt fyra gånger högre under sommaren jämfört med vintern. Mängden vattenånga beror på lufttemeperaturen och det betyder att ju varmare desto mer vattenånga kan finnas innan luften är mättad och vattenångan kondenserar.
Relativt fuktighet kan vara hög både i varm och kall luft men absolut fuktighet är mycket högre när det är varmt.