Dagarna blir snabbt kortare fram mot vintersolståndet, då vi går mot ljusare tider igen. Foto: SVT

Dagarna blir kortare

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är skillnaderna i dagslängd under årets gång mycket stora. Nu på hösten går förändringen snabbt och det märks särskilt längst i norr där vi går från att ha ljust dygnet runt under sommaren till ett middagsmörker fram i december.

Längst i norr blir förändringen mest dramatisk. Där går man från midnattssol med 24 timmars dagsljus under sommaren till polarnatt med 0 timmars dagsljus i december–januari.

I söder är minskningen inte lika stor, men det rör sig om cirka 5 minuter per dag som mest. Dagslängd definieras som den tid då solen är ovanför horisonten.

Ljuset i tunneln är dock inte långt borta. Omkring den 20 december infaller vintersolståndet. På norra halvklotet är det den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som lägst på himlen och därmed är uppe kortast tid. Efter det blir dagarna långsamt längre igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet