Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Dagarna blir längre

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige är skillnaderna i dagslängd under årets gång mycket stora. Under våren går förändringen snabbt och det märks särskilt längst i norr där vi går från polarnatt under delar av december och januari till midnattssol under delar av juni och juli. Dagslängd definieras som den tid då solen är ovanför horisonten.

Polarnatt innebär att dagslängden är noll timmar eftersom solen inte går över horisonten. Det är dock inte samma sak som att det skulle vara mörkt hela dygnet. Det är fortfarande dagsljus ett par timmar även fast solen inte går upp. Under sommaren råder midnattssol vilket innebär det motsatta, det vill säga 24 timmars dagslängd.

I söder är ökningen i dagslängd inte lika stor som i norr (se lutningen på kurvorna). Det rör sig om cirka 5 minuter per dag som mest. Sett över en vecka blir det en ökning med cirka 35 minuter. Den stora skillnaden mellan norr och söder beror på jordaxelns lutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.